torstai 26. toukokuuta 2011

Pieni talo preerialla. Ei kun lähiössä

Vihdoinkin se on ilmaisversiona netissä - palkittu lyhytelokuva Dervaesin cityviljelijäperheen elämästä. Elokuva on vain reilun vartin pituinen, suosittelen! Olisi kiva kuulla kommenttejanne. Voisiko tällainen toimia Suomessa, ja miten?Olen lukenut Dervaesin perheen blogia jo pitkään, sillä onhan tämä ainutlaatuinen projekti. Blogista saa hurjasti hyödyllisiä kasvimaaneuvoja (ja puhutaan siellä muuten – yllätys, yllätys –  vuohistakin...). Viljelyolosuhteet etelä-Kalifornian ja Suomen välillä ovat toki kovin erilaiset, mutta eräs asia näyttää olevan meilläkin yhteinen: kuivuus. Dervaesin perheen kehittelemät savikasteluruukut ovat kiehtoneet mieltäni niin, että olen melkein jo tilannut niitä itselleni.

Dervaesien tontti on vain 809 neliön kokoinen, mutta satoa tulee niin, että perhe on päässyt täyteen omavaraisuuteen. Tämän lisäksi satoa jää vielä reilusti myytäväksi. Helppoa tällainen Ingallsin perheen tyyppinen elämä keskellä suurkaupunkia ei tietenkään ole. Tunnelmia kuvaa tämä perheen blogista napattu, vapaasti suomentamani teksti:

Vain parin korttelin päässä meistä ihmiset kävelevät kaupungilla viimeisimmissä design-vaatteissaan, ostaen asioita, joita eivät luultavasti tarvitse. Meidän maailmamme on aivan erilainen; onnistumisemme ja haasteemme ovat kovin toisenlaisia kuin ne, mitä suurin osa amerikkalaisista kokee.

Voi olla yllätys kuulla, että me elämme diktatuurissa. Viljelyyn ei sovi demokratia. Meidän pomomme on luonto, eikä sen kanssa voi neuvotella. Luonnon diktatuuri opettaa meille kärsivällisyyden ja sinnikkyyden läksyjä. Eräs vaikeimmista läksyistä on ollut tajuta, että me emme voi hallita tilannetta.

8 kommenttia:

 1. Voi minkä teit! Tulin vaatimattoman, kehtaanko sanoakaan, matkoineen 14 tunnin työreissun jälkeen kotiin, ja sitten löysin kauttasi tämän ihanan paikan! Tätä Dervaesin perheen seikkailua aion nyt fiilistellä kunnes uni vie!

  VastaaPoista
 2. Mulla pätkii-ii-ii tää video..

  Olen kauttasi aikaisemmin jo jotain tästä perheestä katsonut ja esittelin miehellekin, että kas tuollaisen mäkin haluan meille.. =D Meillä on puolen hehtaarin tontti savipellossa, eikä mulla siis ei ole vielä sitä pienintäkään kasvimaata.. ajatus on tänä kesänä aloittaa pienimuotoisesti ja katsoa jos se innostus siitä sitten lähtisi.

  Joka tapauksessa tuollainen omavaraisuus olisi todella, todella, todella ihanaa. Ihaillen katson tätä pätkää kun vain saan toimimaan..!

  VastaaPoista
 3. No nyt sain katsottua.
  Ei voi muuta sanoa kuin että.. vau. Voisinpa elää tuollaista elämää itse!! Mutta hei.. se mieshän sanoi, että muutos alkaa itsestämme.. joten minä alan nyt sen pikku puutarhani rakentamisen, ties mitä siitä vielä tulee jos on tarkoitettu tulemaan!!

  Harmi kun en ihan kaikkea ymmärtänyt.. mitä ne sanoi siinä kohtaa kun ne vaatteet roikkui narulla kuivumassa??

  VastaaPoista
 4. Heli, Anais sanoi siinä kohdassa, että hyvää pyykkinarua kummempaa pyykinkuivauslaitetta hän ei ole koskaan tarvinnut. Amerikassa taitaa olla harvinaista, ettei talossa ole sähköistä kuivuria. Ei ole itsellenikään tullut koskaan mieleen sellaista hankkia. Minua lohduttaa tuon perheen projektissa se, että puutarhan + maaperän muuttaminen tuohon kuntoon on tosiaan vienyt heiltäkin sen 20 vuotta. Eli aikaa on...

  VastaaPoista
 5. Hieno video! Kerrostalo- ja mökkiasujana haaveilen itsekasvatetuista vihanneksista. Mökille haluaisin monivuotisia hyötykasveja: lipstikka, ruohosipuli ja marjapensaita on jo ja näitä tuotteita on siis ruokapöydässä ympäri vuoden.
  Tuo ruukkukastelusysteemiä kiinnostaisi kokeilla vaikkapa mökillä. Mistäs niitä voisi tilata?

  VastaaPoista
 6. Minulla oli parvekepuutarha viime vuonna. Tänä vuonna ajattelin jättää välistä kun on vauva, mut tämän videon jälkeen on pakko pistää ainakin salaattia ja yrttejä tuohon pihalle! Luin eilen kirjaa Lasten Aurinkovuosi, ihania arkasteluvinkkejä luonnonmateriaalista. Onkin varmaan jo sulle tuttu. Isompi saakin aurinko synttärit kesällä!

  VastaaPoista
 7. Tiina, en tiedä mistä muualta kuin Dervaeseilta noita ruukkuja saisi. Tietysti joku suomalainen Pelle Peloton-keraamikko voisi tehdä samanlaiset, niin ei tarvitsisi Amerikasta asti tilailla (hullu ajatus muutenkin tilata sieltä asti helposti särkyviä saviruukkuja....). Jos joku on vastaavia ruukkuja löytänyt lähempää, kertokaa ihmeessä!

  VastaaPoista
 8. Olipa hieno video :) Hyvinkin rohkaiseva, kun olen harmitellut sitä ettei tullut ostettua maatilaa vaan pelkkä omakotitalo maalta. Ja kauhea omavaraisinto iskenyt. Mutta eipä se olekaan maatilkun suuruudesta kiinni. Ei muuta kuin nurmikkoa kääntämään :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.