Piti bloggata kaikesta, mikä mieltäni tällä hetkellä kasvimaalla askarruttaa kera havainnollisten kuvien. Nyt kuitenkin kävi niin, että risteilylle lähtenyt loppuperhe veikin kameran. Se siis niistä kuvista.
Hätäpäissä on kysyttävä ilman kuvia josko joku viisaampi siellä tietäisi.
- pitääkö maisseja taimivaiheessa tukea tai onko muita keinoja saada niistä tukevampia? Omani venähtivät vahingossa liian pitkiksi (itivät nääs saunassa ja rupesivat kiireesti kurottelemaan valoa) ja nyt varret jo löpsyvät. Maissien kanssahan minulla on ollut haasteita ennenkin…
- mitä tehdä, kun tomaatintaimien kasvuvauhti tuntuu hidastuvan? Lannoitatteko jo taimia, ja jos niin millä? Taimet ovat minulla turvepurkeissa taimikasvatusmullalla, ja sehän on tunnetusti laiharavinteista. Vai pitäisikö taimet jo siirtää ulos harson alle, rikasravinteisempaan penkkiin?
- löytyykö hyviä myyränkarkotus/likvidointivinkkejä? Eräällä kasvimaan laidalla meillä asustaa touhukas myyrä. Pesäänsä en ole vielä paikallistanut. Raparperin se oli tuhonnut kokonaan ja on nyt, joka-aamuisista koloista päätellen, perunapenkin kimpussa. Eipä tämä nyt mikään kauhea ongelma ole (ehkä tämän vuoden perunat olikin tarkoitettu sille?), mutta jos tulee kuningaskeinoja mieleen, kertokaa!
- missä vaiheessa siirrätte taimet ulos (erityisesti kiinnostaa tomaatti, maissi, kurpitsa)?
Edelliseen liittyen: olen alkanut haaveilemaan tällaisesta Kekkilän Vihervaja Intosta.
Tämä olisi sikäli sopiva, että tarve puutarhavajalle olisi etupihalla kova, mutta sisäviljelyä ajattelin harrastaa vain harvojen, arimpien lajien kanssa. Osaako kukaan kasvihuoneen omaava sanoa kuinka paljon lämmittämätön, suoraan etelää kohti suunnattu pikkukasvihuone pidentää kasvukautta? Kekkilän esitteestä ei selviä millaiset ikkunat Into-vihervajassa on. Jos ne ovat yksinkertaiset, mitenköhän kys. rakennelma lopulta eroaa lämmittämättömästä lasikuististamme? Siellä monikaan laji ei nimittäin vieläkään selviä ympärivuorokautisesti lämmön pudotessa kylminä kevätöinä viiteen asteeseen. Eli taimia pitää koko-ajan raijata eestaas sisälle ja kuistille. Tuntuisi typerältä ostaa kallis kasvihuone jos sieltäkin pitäisi erikseen kiikuttaa taimet öiksi sisään.
Tässä keväisessä kovan luokan fyysisessä työssä on kyllä ihan oma meditatiivinen tunnelmansa, jota Liisa kuvasi ihanasti täällä. Kaikki katoaa, aika ja paikka, surulliset ajatukset. Loppukesä, jolloin ”vain” kastellaan ja kitketään on paljon tylsempää eikä ollenkaan niin mukaansa vievää.
ps. Tämä oli kyllä kiinnostava juttu. Erityisesti se pidempi, tämän päivän Hesarin sunnuntaisivuilla oleva. Jutun maalaisperheen toteamus ”Kun me tänne kotiin tullaan, niin ei me kyllä enää viitsitä mihinkään lähteä” oli asian avain. Kotikeskeiseen elämäntapaan rauhoittuminen on monille entisille kaupunkilaisille kuitenkin pidemmän työn takana. Ainakin meillä ensimmäiset vuodet kuluivat kaupunkielämäntavan ja kotoiluelämäntavan välissä pallotellessa. Olimme kaupungissa tottuneet aina lähtemään ja menemään, koska kaupunkiasunnossa neljän seinän sisällä oli tylsää kököttää. Nyt vasta ollaan tultu siihen pisteeseen, että meitäkään ei huvita lähteä enää minnekään.
Ei me enää edes voida lähteä. Kuka kasvimaan kastelisi?
Omatkin tietoni ovat hataria ja perustuvat yleensä useaan epäonnistumiseen. Joten 1) maisseista en osaa sanoa, en ole itsekään onnistunut niiden kanssa 2) kyllä tomaatit jo tarvitsevat lisää ravinteita. Kannattaa siirtaa ne syvempään purkkiin tai laatikkoon, vahvempaan multaan, ja jos taimet ovat honteloita ne kannattaa istuttaa syvään. Tomaatillahan on kyky kehittää lisää juuria varresta. Ulosistutus riippuu lajikkeesta. Itse en vielä uskalla, vaikka toiset taimeni ovat avomaantomaattia. Sama juttu kurpitsan ja kurkun kanssa, en ihan vielä uskalla. 3) Myyriin ei meillä tehoa mikään muu kuin Pilli, eikä sekään jaksa syödä kuin muutaman päivässä. Ei se sitten muuta syökään. Mutta kasoja tulee edelleen parin keon päivävauhdilla. Pöllö voisi olla hyvä, mutta se saattaisi syödä myös Pillin...
VastaaPoistaPikkuinen kasvihuone on ihana. Meillä on 8 neliön alumiini-muovi-halpishökötys, ja tomaatitkin ovat olleet siellä jo ainakin kuukauden, ensin moninkertaisten harsojen ja lukuisien kynttilöiden avulla. Enkä minä vielä ole saanut tomaatteja kypsymään muualla.
Ja sitten vielä, maalla on ihanaa. Kotoa ei kyllä tarvitse paljon minnekään lähteä. Onneksi. Vilkaisetko muuten tämän blogisähköpostisi, siellä on jotain aikaisempiin juttuihin liittyvää. Ei kyllä välttämättä vähennä kasvimaastressiäsi :-)
Mä siirsin tomaatit pari viikkoa sitten isompiin ruukkuihin ja samalla laitoin tujauksen kanankakkaa sinne ruukkujen kulmaan. Istutin paaaaljon syvemmälle, kuin olivat alunperin, niin tuntuvat jo hiukan tukevoituneen. Tänään ulkoilutin taimia koko päivän, mutta taisi olla liian tuulista, kun ovat vähän kärsineen näköisiä. Saa nähdä, miten noiden kanssa käypi.
VastaaPoista- Maissin taimia ei yleensä tueta, toivottavasti tukevoituvat kun pääsevät valoon? jos istutat uudelleen voit istuttaa taimet syvemmälle, maissi ei siitä hätkähdä.
VastaaPoista- Tomaattien lannoituksen suhteen komppaan naapurin Pirkkoa.
- Jos haluaa pelata varman päälle, niin kylmälle arat taimet istutetaan ulos vasta kesäkuun 10. päivän eli viimeisen hallavaaran jälkeen. mutta harsot ja muut tietysti auttavat asiaa. minulla on puutarha-alan koulutus, joten ehkä myös sen takia olen omaksunut näin varovaisen näkemyksen :)
Kiitos samalla kirjoituksista, on ilo lukea niitä :)
-Hanna
Kiitos teille neuvoista! Tänään olenkin ahertanut kera uusien purkkien, kanankakan ja ravinteikkaamman mullan. Kiitos erityisesti naapurin Pirkolle kanankakka-vinkistä.;)
VastaaPoistaLiisa: Mihin ihmeeseen käytät kynttilöitä...? Ja kiitos tarjouksesta, pian nähdään!
Hanna: Ihanaa, puutarha-alan ammattilainenkin paikalla!:) Pistin muuten samalla lannoitetta maisseillekin, meniköhän metsään? Juuri eilen ystäväni kertoi vanhan kansan taimien ulosistutuspäivän olevan vasta kesäkuun toisella viikolla. Tuntuu hurjan myöhäiseltä, mutta kaipa se on sinne asti jaksettava. Tässä vaiheessa taimien paljous sisällä alkaa jo häiritä hieman normaalielämää, kun pöytien ääreen ei mahdu syömään ym.:)
Marikka, voi olla että tomaatit osaavat arvostaa tunnelmaakin, muttä lämmityksen vuoksi minä niitä kyllä poltin :-)
VastaaPoista