maanantai 23. huhtikuuta 2012

Kill Your Lawn! Näin teet sen

Kill Your Lawn on pihaviljelyn amerikkalainen slogan. Pihaviljelijöiden tavoite on muuttaa amerikkalaisten omakotialueiden paljon kasteluvettä kuluttavat nurmikot ekologisempaan, tuottavaan hyötykasvikäyttöön.

Tässä menee yksi etupihani viimeisistä nurmikoista. Se ei menestynyt nurmikkona koskaan erityisen hyvin sillä maata on liian vähän ja kallio liian lähellä. Joka kesä nurmikko paahtuu karrelle eteläisen pihan auringonpaisteessa, sillä arvokas kasteluveteni kuluu toki vain hyötykasviviljelyksiin.
Paikka on siis mitä parhain neljälle uudelle kohopenkille.


Ensin uusien kohopenkkien paikat pitää merkitä.


Sitten nurmikko pitää kaivaa ylös. Se lähtee helposti näin keväällä.


Kohopenkit teen aina Gisela Keilin Luomupuutarhurin oppaan (WSOY 2002) ohjeiden mukaan.  Laatikkoni ovat Kekkilän viljelylaatikoita ja kerrostaminen tapahtuu seuraavasti:

1. Kerros: Karkeaa kompostimateriaalia: risuja, isojen kasvien varsia (esim. auringonkukkien)
2. Kerros: Ruohoturpeet ladottuna ruohopuoli alaspäin (tässä vaiheessa olen nyt)
3. Kerros: Seos lehtiä ja muuta puutarhajätettä
4. Kerros: Lantaa tai puolivalmista kompostia
5. Kerros: Multaa

Ensimmäisen kerroksen jälkeen kaikkiin seuraaviin kerroksiin on tärkeätä lisätä kalkkia.


10 kommenttia:

  1. Kohopenkit ovat niin mahtava juttu! Itsekin juuri suunnittelen niitten lisäämistä ja tästä bloggauksesta vain into kasvoi! Kiitos ja puutarhailun iloa!

    Ps. Itsekin olen hävittänyt nurmikkoa ja muuttanut sitä erilaisiksi niityn tapaisiksi sun muiksi alueiksi.Se on toden totta hauskaa ja hyödyllistä mielstäni. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon tästä! Me luovuimme nyt palstasta ja alamme pienviljellä omassa pihassa. Kohopenkkien ohjetta olen googlannut tuskastumiseen asti, mutta tuo Kekkilän laatikkohan on hyvä ratkaisu. Näillä ohjeilla etenemme.

    VastaaPoista
  3. Mullakin on yksi omatekoinen laatikko paikkaa vailla, ja näitä ohjjeita täytyy hyödyntää sen täyttämisessä. Kiitos hyödyllisistä vinkeistä!

    VastaaPoista
  4. Hei Marikka! Minulla on sinulle haaste blogissani, käyhän kurkkaamassa :)

    VastaaPoista
  5. Marikka, hälytys! Niistä viimevuotisista valkosipuleista... minähän luulin myöskin että kaikki pellolle istuttamani istukkaat olivat kuolleet sillä missään ei näkynyt jälkeäkään muusta kuin juolavehnästä, vuohenputkesta ja niin edelleen. Mutta mitä tapahtuikaan: nyt ne valkosipulit nousevat maasta niinkuin ei mitään. Niin että älä hämmästy jos valkosipulia puskee vähän sieltä sun täältä, varsinkin jos olet myllännyt maita. Voi hyvin olla että olet saanut pysyväisen viljelykasvin... (ei nimittäin katoa yrittämälläkään, taas minulla on varmaan pari sataa istukasta joille en keksi paikkaa).

    Nurmikoista olen samaa mieltä. Meilläkin edelleen katoaa nurtsia joka vuosi. Olen katsellut tuota talon edustaa nyt vähän sillä silmällä.

    VastaaPoista
  6. Kiitos pihi nainen!:) Tein tuon saman listauksen tämän kuun alussa ja nyt juuri ei tule mieleen muita hyviä asioita, joten passaan tämän haasteen. Kiitos kuitenkin!

    Liisa: Huomattu on! Katselin eilen ihmeissäni tilannetta: valkosipulia nousee nyt tosiaan ihan ihmeellisistä paikoista sen parin penkin lisäksi, johon ne muistaakseni istutin.

    VastaaPoista
  7. Minullakin on nurmikon poiston suunnittelu meneillään. Mökillä on sitä ihan liikaa. Sinne pitäisi saada sellaisia kasveja, joita ei tarvitse koko ajan hoitaa/kastella. Lipstikan ja ruohosipulin kaltaisia.

    VastaaPoista
  8. Saatko ruohon pysymään poissa laatikosta? Minulla meinaa puskea etenkin reunoista nurmikkoa mistä ei pääse eroon, pitää vaan kitkeä ahkerasti.

    VastaaPoista
  9. Sauvajyvänen: Katteita käyttämällä saan. Katan kaikki kohopenkit oljella tai vastaavalla.

    VastaaPoista
  10. Minulla pukkaa ruoho olkienkin tai muun katteen läpi, ehkä olen käyttänyt liian vähän sitä? Vähän sama kuin se, että savisella vuokrapalstallani voikukka puskee sanomalehden ja muovin läpi... Jatkan tätä taistelua rikkaruohoja ja nurmea vastaan varmaan hamaan tulevaisuuteen saakka.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.