perjantai 16. maaliskuuta 2012

Olkipaalipattereita ja onnettomuus

Tällä viikolla oli pähkäiltävänä ongelma: miten alkaa olkipaaliviljelyyn kasvihuoneessa, joka tulvii. Pyöritelkää vaan te osaavammat raksaihmiset päitänne, mutta me emme tajunneet tehdä salaojitusta rakentaessamme tätä kasvihuonevarastoa kiireellä lokakuussa.

Maahantuoja, jolle riittämättömien kokoamisohjeiden puutteen vuoksi jouduimme soittelemaan vähän väliä, ei kertaakaan maininnut salaojitusta. Hän sanoi, että laatoille perustus ilman mitään soraa ja putkia on tämän Haderupin kasvihuonevaraston kohdalla mitä parhain vaihtoehto. Jos ei ole itse mikään rakentaja, sitä on tällaisten ihmisten mielipiteiden varassa.

Puutarhaguruni Suvi keksi kuitenkin loistavan hätäratkaisun, jonka ansiosta pääsenkin aloittamaan kasvihuonekasvatuksen tänä keväänä ajallaan: kohotin tulvivaa kasvihuoneen lattiaa väliaikaisesti harkoilla. Vaihtoehtoisesti olisin voinut nikkaroida korkeajalkaiset kasvatuslaatikot, mutta jo tästä kasvihuoneprojektistanikin väki taitaa huomata, etten ole mikään nikkaroija... Harkkojen päälle pistin eristekankaan virkaa toimittamaan ison pinon sanomalehtiä, siihen päälle tulivat paalit ja oljet.

Viikonloppuna tallille tuoretta lantaa hakemaan, sitten lanta-kalkkiseoksen tekoon. Tästä lähtee!


Eilen omenapuita leikatessani koiralle kävi kauhea onnettomuus: se meinasi tukehtua omenapuun oksanpalaan, jota oli alkanut syödä rouskuttaa. Se hetki, kun koira ei saanut enää sylissäni henkeä, lumi värjäytyi ympärillä vereen (eikä itse osannut tehdä muuta kuin pitää koiraa sylissä ja itkeä) on sellainen, mitä en halua yhtä suurella avuttomuudella enää koskaan kohdata. En saanut palaa koiran kurkusta millään pois ja sille tuli jo hengityskatkoksia. Viime hetkellä kouristuksissa tärisevä koira sai tassullaan itse kaapaistua palan pois.
Nukutuksessa tutkittiin eläinlääkärillä heti koiran kurkku, joka huonossa kunnossa olikin. Nyt ollaan pehmeällä ruoalla ja tänään pikukoiran häntä on alkanut hetkittäin jo heilua.

Tarinan opetus: opetelkaa koiran elvytystaidot (erityisesti vierasesineen poisto suusta) ja älkää ottako koiraa seuraksi omenapuiden leikkaukseen! Puusta putoilevat tuoreet oksat ovat koiralle vastustamatonta pureskeltavaa.

Keväistä viikonloppua!

Ilo ei ole ollut iloinen. Kurkkuun sattuu.

8 kommenttia:

 1. Kasvihuone näyttää hyvältä ;)
  Voi Ilo muru, surku...onneksi toipuu. Nuo koiruliinien syömisjutut on kyllä vaarallisia (niinkuin pikkulastenkin). Muistan kun 70-luvulla rakas coccerspanielimme n. 1 vuotiaana söi kumiletkun päästä palasen, ja se jumittui suolistoon. Koira kiidätettiin Helsinkiin asti leikkaukseen, mutta koettelemus oli liikaa pienelle, koiruli kuoli ;(

  VastaaPoista
 2. Näyttää erittäin toimivalta! Vielä pari-kolme viikkoa, niin eiköhän päästetä taimet lämpimään petiin... kalkkia voit sekoittaa lantaan n. 1-2 kg/ 100 litraan.

  Suvi

  terveisiä Ilolle ja pieni lusikallinen hunajaa karheaan kurkkuun :)

  VastaaPoista
 3. Kerrothan sitten lisää tästä kasvihuonejutusta.

  Onneksi koira selvisi. Olisin varmaan ite ollu aivan yhtä kädetön siinä tilanteessa. Mä olen kerran koiran hätätilanteessa soittanut eläinlääkärille - toisin sanoen yritin ja yritin ja yritin varmaan kymmenen kertaa ja aina vaan näppäilin numeron väärin.. ihan painajaismaista. Ei tulis musta ensiapuhoitajaa... toiset ihmisethän menee hätätilanteissa ihan kylmän viileiks ja pystyy toimimaan loistavasti.

  VastaaPoista
 4. Tuo olkipaaliviljely kuulostaa jotenkin tosi houkuttelevalta. Meidänkin mini-pihalle vois mennä pari, hmm... Ja sitten Ilo. Voi itku. Mahtavaa että selvisitte noin kauheasta tilanteesta. Ilo on suosikkikoirani koko maailmassa, ja tuo alakuloinen ilme tuossa kuvassa vetää suupielet maata kohden. Vaan eiköhän asia pian unohdu, kun haavat paranevat ja elämä pääsee taas raiteilleen. Halauksia!

  VastaaPoista
 5. Marikka, nyt kaipaan kuumeisesti tietoa: mistä olet saanut ostaa olkipaaleja? yst.vast.pyyd.

  VastaaPoista
 6. Huh, kamala juttu tuo oksan kurkkuun tarttuminen. Voin vain kuvitella voimattomuuden ja epätoivon. Onneksi koira selvisi tuosta.

  VastaaPoista
 7. Liisa: Tässä yksi myyntipalsta. Huomioi kuitenkin että olki tavallisesti myydään isoissa pyöröpaaleissa, mutta kannattaa selailla josko joku olisi ilmoittanut pikkupaaleista.

  http://hevostalli.net/markkinatnew/view.php?startfrom=0&ctgr=115&sid=48328b5e831cb6f29d2ac547c02aa709&spuid=-1&spaid=-1&spls=0&spahx=0000003&sparea=0&spcnt=10&spts=1332059675&spmac=5e36ff6cf8104c9d2bf0986294a1f0aa

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.