keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Pyykkipihi

Facebook-ystävän profiilissa käytiin keskustelua pyykinpesusta. Ystävä päivitteli sitä, miten neljän hengen perheessä voikaan riittää niin tuhottomasti pyykkiä. Yleinen mielipide tässä keskustelussa, kuten lapsiperheissä yleisemminkin, tuntuu olevan että pyykkäys on loputonta ja pyykkikone pyörii kotona aina.

Ymmärrän hyvin niiden perheiden pyykkivuoret, joissa useampi perheenjäsen urheilee monta kertaa viikossa. Sitä en ymmärrä, miksi moni kahden aikuisen perhekin kertoo pyykkikoneensa pyörivän joka päivä, joskus kaksikin kertaa päivässä.

Mitä ne oikein pesevät?

Meidän kuuden hengen perheessä pyykkikone pyörii 2-4 kertaa viikossa. Tuo neljä viikkokertaa on jo harvinaisuus. Meillä on kuuden kilon rumpu eli ei mikään suurin mahdollinen ja pesemme vain täysiä koneellisia. Tämän kun kertoo ihmisille, alkaa melkein hävettää, sillä moni ehkä nyt otaksuu, että elämme hirveässä likaisuudessa ja epähygieniassa.

On totta, että vaihdamme aika laiskasti lakanoita. Mutta muuten olemme mielestäni ihan siistejä.

Vaatteet menevät meillä pesuun vasta, kun ovat selkeästi likaisia, ts. tahraisia tai haisevia. Lastenvaatteiden pikkutahrat pesen pois heti ja sen jälkeen vaate on taas valmis käyttöön. Tahrojen poistolla vältän myös sen, että vaatteita pitäisi koskaan pestä kuudessakympissä. Pesemisen sijaan tuuletamme vaatteita paljon. Esimerkiksi omia balettitrikoitani en pese jokaisen hikisen treenin jälkeen, vaan tuuletan ne ensin. Useinkin se riittää. Kahdeksanvuotiaan tytön balettipukua en ole pessyt kuin pari kertaa vuodessa. Hän ei vielä hikoile eli miksi ihmeessä pesisin? Kun lapset olivat vauva- ja taaperoiän pahimmassa sotkemisiässä käytimme heillä isoja ruokalappuja, oikeastaan essuja. Hienoimmat lasten vaattet riisuttiin aina pois ruokailun ajaksi.

Mikä järki tällaisessa pyykkipihiydessä on? Paitsi että pyykkääminen ei ole lempipuuhaani, pyykkipihiys säästää vaatteita, vettä sekä pesuainetta. Hotelleissakin pyydetään nykyään aina jättämään pyyhe lattialle, jos sen tahtoo jättää pesuun. Saman pyyhkeen käyttäminen pidempään säästää vettä, sähköä ja vesistöjä. Pesupähkinöitä emme ole vielä koskaan kokeilleet. Mieli tekisi.

Sitäkään en ihan tajua, mihin tarvitaan niitä valtavia kodinhoitohuoneita. Meidän taloomme sellaista ei rakennettu, vaikka tämä uudistalo onkin. Meillä vaatteet kuivuvat kylpyhuoneessa yhdellä katosta roikkuvalla telineellä. Jos joskus oikein innostutaan pyykkäämään usempi koneellinen, käytössä on myös perinteinen kaupasta ostettava, jaloilla seisova pyykkiteline. Ja pihalla on pyykkinaru kauniita kesäpäiviä varten.

Tosin olen niin laiska, että harvemmin jaksan kuskata pyykkejä sinne asti.



Kuvan pihistin täältä. Lukekaapa kuvaan liittyvä uskomaton uutinen Amerikan maalta. Se on vähän samaa sarjaa kuin sellaisten talojen sakotus, joissa on kasvimaa pihalla (tämäkin on todellisuutta joissain osavaltioissa). Eipä ole ikinä tullut mieleenkään hankkia sähköistä kuivuria pyykeille. Onneksi tämänkaltaisia pyykkinarulaittomuuksia saa vielä harrastaa täällä maalla kaikessa rauhassa.

8 kommenttia:

  1. Olet kyllä viisas! Itse taistelen meidän seitsenhenkisen perheen pyykin kanssa ja jatkuvasti mietin, miten paljon turhaa pyykinpesua sitä tuleekaan tehtyä. En vain ole oikein osannut organisoida tätä asiaa. Omia ja mieheni vaatteita olen oppinut säännöstelemään pyykinpesulta, mutta nämä esiteinit niin mielellään laittavat pesuun paitansa kertakäytön jälkeen ja nyt yksinkertaisinta on ollutkin vain pestä koko lasti sen enempää valkkaamatta vaate kerrallaan. En myöskään oikein luota nenääni tarpeeksi :) Tuon tuuletuspuolen kun saisi kuntoon, niin varmasti säästäisi jo monta koneellista...

    Kiitos muuten härkäpapuvinkistä :)

    VastaaPoista
  2. Minä opetin lapset pienenä siihen, että joka ilta koko repertuaari viskattiin pyykkiin. Kyllä on ollu hommaa opettaa nyt sitten siihen, ettei todellakaan niin tartte tehdä, jos vaate on vielä käyttökelpoinen... Olen koittanut nyt pitää sellasta, että alusvaatteet vaihdetaan päivittäin, päällysvaatteet kelpaa tosiaan vaikka viikon, elleivät ole oikeesti likaisia. Joka ilta passitan porukan myös suihkuun, etenkin teineille on tärkeää että edes huuhtaisevat itsensä. Ja siinäkin on heillä opittavaa, että se huuhtaisu riittää.. ei tartte lutata varttia. (joudun melkein joka ilta karjumaan oven takana että nyt se hana kiiiiiiiii)

    Itse pidän samoja vaatteita päiväkausia, syksyllä ostamani farkut olen pessyt vain kerran, samoja rintsikoitakin pidän pitkään kerralla (no alushousut sentään vaihdan useammin =D). Miehellä on likainen työ, hänen vaatteensa toivon pyykkiin joka ilta.

    Meillä oli aikanaan pyykkitelineitä joka paikassa. Sittemmin hankittiin kuivausrumpu, ja hyvä etten suudellut sitä joka ilta siitä ilosta, miten paljon se helpotti ja nopeutti pyykkäämistä. Minä myös tykkään, kun sen jäljiltä vaatteet ja etenkin pyyhkeet on pehmeitä ilman mitään huuhtiksia. Ja kuivuri vie myös koiran- ja kissankarvat vaatteista. Se nöyhtän määrä on valtaisa, mitä kuivuriin kertyy, mielelläni sen kerään sieltä enkä imuroi joka paikasta - pölyn määrä on selkeästi vähäisempi. Kesällä pyrin kuitenkin kuivaamaan ulkona aina kun sää sallii.

    Meillä on siis 4 lasta ja 6 kg kone, ja se pyörii kyllä useamman kerran viikossa, ja aina täytenä. Lakanat vaihdetaan parin viikon välein, ne kuivaan puolikuiviksi kuivurissa ja loput yläkerran kaiteella. Kodinhoitohuonetta meillä ei ole. Jos rakentaisin talon, ehkä joku sellanen nurkka tulis, missä se pesutorni töröttäis. Saattaisin siellä myös säilöä lakanat. Mutta nyt en mitenkään erityisesti sellasta kaipaa, olen yleensäkin ottaen sitä mieltä, että vain tarpeellisen tilan tarvii, ylimääräiset neliöt ja kuutiot on ihan turhia. Jos rakentaisin talon, miettisin edelleen todella tarkkaan mitä siellä tarvii olla. Jos ei tiloihin mahdu, on tarvis karsia tavaroista sitten.

    VastaaPoista
  3. Lisään vielä, että toki on myös jonkun verran pyykkiä, mitä ei kuivuriin voi laitella. Niitä varten on edelleen yksi teline, joka seisoo olohuoneessa tai kylppärissä, jos sinne mahtuu. Tai sitten on kylppärin katossa tangot, missä voi roikottaa henkaripyykkiä, lattialämmitys ja/tai päällä oleva kuivausrumpu kuivattaa ne suht nopsasti. On myös aikoja, että saatan ripustella kaiken pyykin narulle ja tangolle, mutta melko usein kuitenkin tuuppaan ne vaan kuivuriin.

    VastaaPoista
  4. Meilläkin mukulat (3 kpl) vaihtavat päälivaatteet kerran viikossa, viikonloppuisin kaikki vaihtoon tyylillä. En myöskään lakanoita vaihdeta alvariinsa. Meillä mies hoitaa pyykkien pesu- ja kuivaus osuudet, minä kaappiin saattamiset. Pitkään mies halusi käyttää pesupähkinöitä ja olivatkin ihan ok, joskus joku hajuvääntymä saattoi päästä käymään. Mutta meillä niin onnettomat kuivatustilat, että kuivausrumpu kyllä käytössä...valitettavasti.
    Mutta siis on oikeasti viisasta olla pyykkipihi, säästyy paljon: sähköä, vettä, luonto, aikaa...

    VastaaPoista
  5. Meillä on pyykkipâivä lauantai ja joskus sunnuntai, viikolla en pyykkiä pese. Pesupähkinät ovat olleet käytössä jo kolme vuotta, mutta valkeita vaatteita pesen ekopesuaineella jota ostan 5l kanistesissa. Huuhteluaineena etikkaa jossa muutama tippa jotain eteeristä öljyä. Kuivausrumpa ei ole. Tykkäân silityksestä ja sekin pitkittäâ pesukertojen väliä samoin kuin vaateiden ikää.

    VastaaPoista
  6. Meillä on kahden aikuisen perhe ja viiden kilon pyykkikone pyörii ehkä neljä kertaa viikossa. Minulle puhtaat lakanat ovat arjen luksusta- siitä yksi koneellinen.
    Loput koneelliset täyttyvät siksi että elämäntapaamme kuuluu paljon likaisia puuhia. Joskus joudun vaihtamaan kuraiset ja hikiset vaatteet kolmekin kertaa päivässä, parhaassa tapauksessa riittää essun vaihto kerran päivässä. Iso, vaatteet hyvin suojaava essu onkin korvaamaton apu siivouksessa ja ruuanlaitossa ja uskoisin sen myös vähentävän pyykkimäärää.

    Jos eläisin siistiä kaupunkilaiselämää, pärjäisin paljon vähemmällä pyykillä. Nykyään olen vain tarkka siitä etten pese vaatetta ellei se ole kunnolla tahriintunut tai selvästi hikinen.

    Huuhteluainetta käytän talvella tuoksun vuoksi, kesällä kuivaan pyykit ulkona. Käytän pesuaineena pesupähkinöitä ja tahranpoistossa sappisaippuaa, liinavaatteille ja kesäaikaan huuhteluaineena toimii etikka. Kuivuria meillä ei ole ikinä ollut.

    VastaaPoista
  7. Meillä pyörii koneellinen per päivä. Pieni kone ja 4 hengen perheessä lakanoiden vaihto tarkoittaa kahta koneellista pyykkiä. Ja pyyheiden vaihdosta se kolmas koneellinen. Joten muita vaatteita pestään ahkerasti, välillä liiankin. Meillä 4v syö sen verran laajasti, että usein päiväkotipäivän jälkeen menee vaatteet pyykkiin ja tässä ei ole syynä pelkät tahrat vaan myös se haju. Kun esim. kalakeitto on paidalla seissyt 4 tuntia, on lemu kuvottava. Toi tahrojen erikseen hankaaminen on varmaan otettava kotioloissa käyttöön. Sitä muka on välillä niin laiska tarkkailemaan noita yksittäisiä tahroja.

    Meillä pestään hajusteettomalla ja allergiaystävällisillä ja luontoystävällisillä pesuaineilla. Ja nenään usein sattuu kamalasti muiden käyttämät hajustetut pesuaineet ja huuhteluaineet ja pahoina päivinä laukaiseva pääkivun.

    Hanna

    VastaaPoista
  8. Olisi helpompi viskata kaikki aina pyykkiin! Vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä käydä kaikki vaatteet päivittäin läpi, että onko tahroja, hajuhaittoja... Alusvaatteet toki menevät vaihtoon päivittäin, ja usein myös sukat. Mutta kyllä se kannattaa. Ja kun kaikki käyvät iltapesulla, ei tarvitse petivaatteita joka viikko pestä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.