keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Hennapäivitys

Rupesin hennaamaan hiuksiani viime huhtikuun alussa. Viimeksi aiheesta kirjoittaessani takana oli vasta kaksi värjäyskertaa, joten nyt kun takana on kymmenen hennakuukautta on korkea aika päivittää, miten siirtymä luomumpaan hiustenhoitoon on sujunut.

Väri ei ole radikaalisti vaihtunut, mutta hiuslaatu on muuttunut kokonaan. Värjätessäni kemiallisilla väreillä hiukseni olivat piikkisuorat, ohuehkot ja kärsin melkein jatkuvasta hiustenlähdöstä. Kun hennaamiskertoja oli takana ehkä neljä hiustenlähtö loppui. Uudet hiukset, joita nyt kovasti puskee selvästi tervehtyneestä päänahasta ovat kiharoita. Eivät säkkäröitä, mutta kuitenkin ihan eri tavalla taipuisia kuin se entinen hius.

Joku, joka suoristaa hiuksiaan epätoivoisesti raudalla voisi nyt ehkä sanoa hiuslaatuni olevan hamppuinen, epäsiisti. Mutta jos ongelma on ennen ollut liian ohuet lättähiukset sitä on vain iloinen kehityksestä toiseen suuntaan.


Koska "entiset hiukset", siis ne kemiallisesti käsitellyt, eivät ole kasvaneet vielä pois, on shampoon ja hoitoaineiden kanssa ollut säätämistä. Ollakseen takkuuntumatta, kemiallisesti käsitellyt hiukset vaativat silikonipohjaiset aineet. Suora siirtymä pelkkiin luomuaineisiin on mahdotonta, koska samassa tukassa on kaksi toisistaan poikkeavaa hiuslaatua: on ne käsitellyt koppurahiukset pituuksissa ja niiden lisäksi juuren uusi tukka.

Ensimmäisen hennavuoden olen käyttänyt hiusten pesuun edullisia Santen ja Laveran luomushampoita, mutta hoitoaineena pitänyt jotain silikonipohjaista. Muuten tuloksena on ollut läpipääsemätön peikkotakku.

Mitä enemmän (vain) hennattua tukkaa päähän on kasvanut, sitä vaikeammaksi on muuttunut tavallisten silikonisten tuotteiden käyttö. Ongelma alkaa olla sama kuin tyttäreni pitkän lapsentukan kanssa: aina, kun olen erehtynyt laittamaan hänelle jotain aikuisten hoitoainetta tuloksena ovat olleet likaisen näköiset hiukset. Terve hius ei tarvitse enää yhtä vahvoja hiustenhoitoaineita kuin rutikuivaksi koppuraksi käsitelty.

Hyvä sarja siirtyessä perusaineista luomumpaan suuntaan on Pure Pact. Se ei läpäise tiukimpia luomusarjojen kriteereitä eikä tällaisenaan saisi sertifikaattia. Luomulaatuisten ainesosien määrä on kuitenkin korkea ja kierrätysmateriaalista tehdyt pullot eettinen teko. Aidot aromaterapeuttiset tuoksut ja melko edullinen hinta ovat myös plussaa.

Nyt kun pian jään kotiin, en aio käydä enää seitsemän viikon välein kampaamossa. Säästän hennaamalla itse ainakin joka toinen kerta. Voin myöhemmin raportoida oliko se niin sotkuista kuin väittävät.



Tänään säästin: Vastapainoksi turhamaiselle postauksen aiheelle jaan kanssanne salaisuuden siitä, miten voi kätsysti ja ihan ilmaiseksi estää lämpökompostorinsa jäätymisen tänä talvena.
Kun kompostorin lämpötila alkoi viime viikolla taas uhkaavasti laskea, aloimme kaataa sinne silloin tällöin yöastian sisällön (no, meillä ei ole yöastiaa, mutta ymmärtänette pointin). Lämpötila kohosi kohisten! Lisätietoa täältä.

9 kommenttia:

  1. Itsekin olen hennaillut päätäni jo jonkun aikaa, ja tykänyt kovasti :) Tosin takana ei ole kemiallisia värjäyksiä muutenkaan kuin yksi.

    Itse pyysin parilla ekalla kerralla apuun ystävän joka on ennenkin värjännyt hennalla, koska omat hiukseni on pitkät ja aika raskaat. Sittemmin olen värjännyt yksinkin mutta helpompaa se on kaverin kanssa.

    VastaaPoista
  2. Ihan ekana pisti silmään sanat "edullisia Santen ja Laveran luomushampoita". Eli mistä löydät EDULLISIA noiden merkkien shampoita? Minusta se 10-15€ on törkykallis hinta. Ite olen käyttänyt Urtekramin shampoota mitä saa ihan tavis maitokaupasta, hinta on jotakin 4-5€ ja sekin on minusta aika kallis kun vertaa tavallisiin shampoisiin. Olen silti sen verran uhrannut koska jotenkin paluu tavallisiin shampoisiin ei kiehdo. Olen käyttänyt pääsääntöisesti tuota shampoota noin vuoden ajan.

    Sitten tuohon värjäykseen. Mulla oli vuosikaudet kemialliset värit päässä. Vuosi sitten kokeilin Santen väriä ja ihan hyvä sekin oli, parempi kuin olisin uskonut. Nyt on viimeisestä värjäyksestä kulunut jo varmaan lähemmäs vuoden ja oma väri alkaa olla lähes koko päässä (mun tukka on sellanen leukamittainen). Kampaaja sanoi viimeksi, että aika tollanen väritönhän toi mun tukka on.. jopa ehkä hiukan harmaa. Aloin sit miettiä että pitäiskö kuitenkin langeta värjäämään taas.. oli niin kiva päästä siitä juurikasvukierteestä ja nyt sit alkais alusta taas.. Kampaajani on kaverini ja käy meillä kotona laittamassa tukat, ja on myös laittanut meille noi Santet. Niin ja kovasti se aina kehuu miten kiiltävä ja hyväkuntoinen tukka mulla on, uskoisin sen osin johtuvat tuosta luomushampoosta.

    Mua siis kovasti kiinnostaisi tietää lisää tästä hennasta, en ole vielä koskaan sitä uskaltautunut käyttämään. Jotenkin mulla on ollu sellanen uskomus, että siitä tulee aina punainen tukka, onko näin?? Kuvassa ainakin sinunkin tukkasi näyttää punertavalta. Eli tiedätkö saako sillä siis vaikka tummanruskeaksi, ilman punaista sävähdystä? Kuinka usein sinä värjäät sillä? Tuleeko kuinka ärtsy juurikasvu?

    VastaaPoista
  3. Ennen värjäsin hiukseni hennalla muutamia vuosia eikä ennen sitä eikä sen jälkeen ole hiusteni kiiltoa niin kehuttu:) Ehkä oli osansa sillä heleän oranssilla värilläkin, joka perushennalla tuli - se huomattiin paremmin kuin tämä ihan tavallinen ruskea:D

    VastaaPoista
  4. Olen hennannut nuorena ja sitten pari viikkoa sitten santen tulenpunaisella, joka kylläkin on sekä kuvassa, että mun päässä sellainen oranssinpunainen.

    Hennaaminen ei ole mun mielestä vaikeaa ja hiukset tykkäävät.

    VastaaPoista
  5. En ole noin kymmeneen vuoteen värjännyt hiuksiani. Muutaman kerran olen hennannut. Aina ulkosaunalla, kun minusta se on vähän sotkemista. Jotenkin tuntuu aika vaivalloiselta... Ainakin toistaiseksi olen ollut hyvinkin tyytyväinen omaan hiusväriin; perin suomalaiseen maantienväriin :D

    Tuosta kompostista piti kysymän. Saatko oikeasti pidettyä kompostorin sulana koko talven? Meilläkin se on nyt ollut sula, mutta esim. viime talven kovilla pakkasilla ei mitään toivoa.

    VastaaPoista
  6. Heli: Hennaa on eri värisävyissä. Minulla on tummanruskeat hiukset ja kun aloitettiin värjäys, kampaaja lisäsi tummaa väriä punaiseen, mutta nyt mennään pelkällä punaisella, eikä siitä tämän punaisempi tule. Peittävyys ei harmaiden suhteen ole kemiallisten värien tasoa, mutta toisaalta harmaat kuultavat läpi vaaleampina raitoina, eikä juurikasvu näytä yhtä pahalta kuin kemiallisilla. Siitä siis värjäysväli seitsemän viikkoa.

    Mammukka: Meilläkin on kompostori jäätynyt monena talvena, mutta uskon tähän konstiin vahvasti: lämpötila kun nousee helposti heti jostain paristakympistä viiteenkymmeneen. Tuttu perhe laittaa talvisin lämpökompostoriinsa säännöllisesti kanankakkaa, eikä heilläkään jäädy. Mutta jotain tällaisia erikoiskonsteja talvisaikainen kompostointi selvästikin vaatii.

    VastaaPoista
  7. Kiitos kompostivinkistä. Kokeilenpa heti huomenna.

    VastaaPoista
  8. Minä harrastan luomua nykyään jo hiuksissa, joten tukkani on juuri sen värinen kuin luoja on tarkoittanut. Kolmekymmentäviisi vuotta meni värien kanssa taistellessa, mutta nyt väri alkaa pikkuhiljaa olla harmaantumassa.
    Ihanaa, kun ei tarvitse juurikasvuja tarkkailla.
    Jotkut pitävät harmaantuvaa hiusta rumana, mutta juurikasvu se vasta ruma on.
    Hennaa en ole kokeillut, koska minulle ei sovi punertavat sävyt, mutta voihan olla että saisin hennalla sellaisenkin sävyn joka ei ole punertava.

    VastaaPoista
  9. Minä hennasin tukkaani nuorempana. Mulla oli silloin pitkä ja vankka tukka. Vaivalloistahan se oli ja kun jossain vaiheessa halusin käydä sitten värjäyttämässä pääni oikealla kampaajalla ja myrkkyväreillä, niin tulos oli aina epäonnistunut. Kampaaja sanoi, että pitkäaikaisen hennauksen "jäljet" näkyy hiuksissa tosi pitkään ja niihin ei sitten kemialliset aineet oikein pääse "pureutumaan". Muistan miten ihanan kuohkeilta hiukset tuntuivat hennauksen jälkeen -- varmasti se siis tekee hiuksen pinnalle jotain "erikoista".
    Jos haluaa luomusti hiuksiaan hoitaa ja sävyttää, niin on olemassa erilaisia huuhteluvaihtoehtoja blondeille, punatukkaisille ja bruneteille. Korostavat siis hiusten omia sävyjä, eihän niillä toki värjättyä saa. Olisi mielenkiintoista löytää lisää tietoa hiusten luonnonmukaisesta hoitamisesta, sillä nuo myrkkyvärit eivät enää tunnu kovin turvalliselta kaiken niistä saadun informaation jälkeen.
    Onkohan muilla vaikeuksia jättää kommenttia tänne? Tämä sivusto on viimeaikoina latautunut mulle tosi hitaasti ja kommentin jättäminen on tosi takkuista, jää välilä kellottelemaan kesken kirjoittamisen -- onkohan vikaa pelkästään mun koneella, selaimella vai omassa päässäni?
    Olisi kiva, jos kokeilisit jättää kommenttia mun uuteen blogiini. Se on word pressissä, mutta laitoin sinne vähän höllemmmät kommentointimahdollisuudet kokeeksi.

    -junika-

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.