lauantai 27. marraskuuta 2010

Oma huone

Viime aikojen terapeuttisimpia lukukokemuksia on minulle ollut Päivi Alasalmen novelli Oma huone huikeasta novellikokoelmastaan Koirapäinen pyöveli (Gummerus 2010). Siinä ylirasittunut neljän lapsen äiti herää yllättyneenä mutta tosi ilahtuneena hiljaisesta, rauhallisesta huoneesta ja nautiskelee olostaan täysin siemauksin.
Hän on vihdoinkin saanut oman huoneen. Upeaa!
Äiti viettää rauhaisaa aamuaan venytyksiä tehden ja nautiskelee kissanpäivistään auvoisassa vapauden huumassa. Lopussa (sorry spoileri) selviää, että äidin oma huone olikin putka, jonne juhlimiseen tottumaton äiti päätyi pikkujoulujen jälkimainingeissa. Äiti suostuu lähtemään rauhan paikastaan vasta kahden poliisin sekä ovelle ilmestyneiden nälkäisen aviomiehen sekä kirkuvan lapsilauman tiukan painostuksen jälkeen.
Tarinaan voi eläytyä jokainen melusta ja sotkusta yliannostuksen saanut äiti. Olisipa minullakin oma huone! Olin pari vuotta sitten Niina-Matilda Juholan kurssilla, jonka teemana oli pyhä arki. Niina-Matilda (kahden lapsen äiti ja silloin viiden sijaislapsen äiti) piti erityisen tärkeänä sitä että jo heti aamutuimaan, jokaisen päivän aluksi, äidin silmiin osuisi esineitä jotka energisoisivat ja voimistaisivat häntä. Kurssin jälkeen teinkin kotiini kauniiden, voimaannuttavien esineiden asetelmia, mutta kaikkihan tietävät, mitä tällaisille asetelmille lapsiperheessä käy. Pian ovat kivet, kuvat ja patsaat lasten leikeissä, tai sitten hienon luontoasetelman keskeltä löytyy Bratz-nukke tai kaivuri. Ei, minä haluan ihan oman, vain omaksi ilokseni sisustetun tilan, jonka oven voin tarvittaessa sulkea lukolla.

Vaikka minulla ei tässä vaiheessa ole minkäänlaisia mahkuja saada omaa huonetta ajattelin päiväni iloksi kuitenkin visualisoida, millainen se tulee olemaan, kun sitten joskus sen saan.
Koska väsyneet äidit haluavat nimenomaan hajurakoa asuintaloon (joka tunnetaan äitien keskuudessa myös nimellä työleiri), paras olisi erillinen rakennus. Suurin unelmani on aina ollut jonkinlainen Jungin tornin tyylinen rakennelma, mieluiten pyöreä. Eräs hienoimmista näkemistäni pyöreistä taloista on Kööpenhaminan Christianian ”Tolvkanten”-ekotalo, jonka inspiraationa ovat toimineet Tolkienin hobittirakennukset. Tolvkanten jos mikä on terapeuttinen tila. Tässä on talo ulkopuolelta:


Tolvkantenin sisätila sopii täydellisesti meditaatioon ja joutilaaseen zen-makoiluun:


Omaksi huoneekseni ottaisin mielelläni myös tämän jännittävän shamanistisen tilan järvinäkymällä, joka niinikään löytyy Tami Christiansenin ja Karina Tengbergin hienosta kirjasta Christiania Interior.

Meidän talossamme rakentamatta on vielä yksi kellarin isoista huoneista. Jos saisin keskimmäisen poikamme muuttamaan tulevaisuudessa sinne, voisin ehkä anastaa käyttööni hänen huoneensa? Tämä talon pienin, vain seitsemän neliön huone on kuin turvallinen pikku haukanpesä. Siellä on myös talon parhaat (suokaa anteeksi hippitermi) vibat, mutta tämä voi toki johtua huoneen rauhaisasta asukkaastakin. Minulla on jo suunniteltuna miten tämän huoneen sisustan sitten kun olen saanut pojan heivattua kellarihuoneeseen (ettei tämä kuulostaisi ihan näin tylyltä, pitää mainita, että kellarihuone on tätä huonetta paljon isompi ja ikkunallinen). Tapettejakaan ei tarvitsisi vaihtaa, sillä viisas poika on ne itse valinnut sillä periaatteella, että "näistä tulee rauhallinen olo".

5 kommenttia:

 1. Kiitti mahtavasta kirjavinkistä! Tanska-fanina (olin siellä vuoden vaihto-oppilaana 90-luvun alussa) ja vähän boheemin sisustustyylin fanina uskoisin tykkääväni. Hinta vaan on aika suolainen...

  Hauskasti kirjoitettu juttu :)

  VastaaPoista
 2. Voin todella suositella tuota kirjaa, ostin sen Tanskasta muutama vuosi sitten. Siinä esitellään sisältä ja ulkoa kaikki Cristianian mielikuvituksellisimmat talot. Myös puumajat ja asuntolaivat.:) Sisälle kun tavallinen turisti ei pääse kurkkimaan, vaikka talot ovat hienoja myös ulkoa. Minusta Christianiaa inspiroivampaa paikkaa tuskin on koko Pohjolassa. On ihan kauhea sääli, jos se tuhotaan.

  VastaaPoista
 3. Mulla on sinulle täydellinen oma huone:
  http://www.kolumbus.fi/finger/forsale.html
  Steve Kurusta tekee näitä jurttia ja paitsi että ovat kamiinan kanssa mukavia ja lämpimiä talvellakin, ovat kauniita ja aitoa käsityötä, niin niissä on takuuvarmasti myös hyvä henki sisätiloissa!

  Niin ja mikä parasta, jurtta on helppo koota omaan pihaan, eikä tarvii rakennuslupaa ;).

  VastaaPoista
 4. Olen siinä onnellisessa tilanteessa, että minulla ON oma huone. Ja kiitos Marikka tästä, että sain uutta voimaa pitää sitä järjestyksessä ja kauniina, sillä aivan liian helposti tänne kerääntyy varastoja; vaatekasoja, lasten töitä, myyntitavaroita, pölypalleroita jne. Ainoa on tämä tietokonenurkkaus, jonka olen pyrkinyt pitämään aisoissa. Täytyykin mennä postaaman oma bloggauspaikkani ;)
  Olihan ihania maalauksia poikasi huoneen seinillä ! Meillä muksut sai myös valita uusiin huoneisiinsa tapetin, ihan hienot valokuvatapetit jokaisella: esikoisella yömaisema Newyorkista, keskimmäisellä meditatiivinen merenrantamaisema, kuopuksella vedenalainen korallikalatunnelma. Saa nähdä milloin menevät vaihtoon.

  VastaaPoista
 5. Mari: Oi, mikä jurtta! Varmasti ovat tunnelmallisia, mutta minulle on tullut pakkomielle nimenomaan korkeasta paikasta eli jostain tornin tapaisesta. Tein kerran juttua eräästä ihmisestä, joka oli rakentanut itselleen tosi hienon tornin ja hän vakuutti minut, Jungia referoiden siitä, että "jokaisella hullulla pitää olla oma torni".:) Puumajakaan ei ehkä tarvitsisi rakennuslupaa?

  Wihtori: nyt tuli kyllä kade sun huonetta. Nauti!!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.