tiistai 6. joulukuuta 2011

Pienet säästöt

Ensi vuoden teemani on enemmän elämää, vähemmän työtä. Koska tulossa ei ole perintöjä eikä kai lottovoittojakaan suunnitelmani on kuluttaa huomattavasti vähemmän ja tehdä itse enemmän.

Yritän tästä eteenpäin lisätä joka postaukseeni tänään säästin-kohdan. Kirjoittamalla muistiin nämä pikku teot haluan havainnollistaa ja tutkia miten paljon säästän itse tekemällä/käymällä kaupan sijaan kirpparilla/ vaihtamalla ruokailutottumuksiani. Summat ja säästökohteet näyttävät varmaan näin yksitellen mitättömiltä, mutta pienistä puroista syntyvät suuret virrat ja pienistä vuodoista taas talouskriisit. Tähän asti kokemusta on kertynyt vain jälkimmäisistä.

Koiriin ja kissoihin saa uppoamaan tosi paljon rahaa. Minä ainakin joudun (nykyään tosi houkutteleviksi sisustetuissa) eläinkaupoissa helposti hallitsemattoman ostohalun valtaan. Tunne muistuttaa kovasti sitä fiilistä, mikä aikoinaan iski vauvan äitinä vauvatarvikeosastolla. Vaikka kuinka tiesi, että naperolla on jo kaikki tarpeellinen + vielä paljon ylikin, iski vimma saada pallerolle  vielä yksi söpö potkupuku. Tai helistin. Vielä tämän ostoksen jälkeen vauveli olisi varmaankin tyytyväinen/ sopivasti aktivoitu/ lopettaisi vihdoin sen kitinän. Shoppasin tyytyväisyyttä.

Kolme viikkoa sitten meille tulleelle (elämäni ekalle) kissanpennulle ostin epävarmuuksissani kaikenlaista leikkikapistusta, jotka kaikki hajosivat alkuunsa. Sen sijaan, että olisin marssinut takaisin Mustiin ja Mirriin uusille ostoksille päätin parilla neulanpistolla korjata särkyneet lelut ja tehdä pari uutta. Tytöltä löytyi pieniä, käytöstä poistettuja pehmoleluja, joilla sain korjattua esimerkiksi melkein viisi euroa maksaneen lelukepin.

Tämän blogin tarkoitus ei vastedeskään tule olemaan tuunaus; se, että jo olemassaolevia, toimivia tavaroita tuunattaisiin vain ulkonäön vuoksi aina vaan hienommiksi. Tarkoitus on korjata rikkimenneitä esineitä - ja sen jälkeen vähän laskeskella, miten paljon niiden korjaamisessa "ansaitsi", verraten siihen kuinka paljon olisi maksanut ostaa sama tavara uutena.Tällä kertaa saldo oli neljä kissanlelua puolen tunnin työllä. Kissanpentu tarvitsee leluja, sillä se leikkii, paljon. Kaupasta ostettuna olisivat maksaneet noin 12 euroa. Tänään säästin siis tämän summan.


Pitää vielä lisätä, että sellaiset kissan kiipeily/raapimispuut, joissa aktivointileluja roikkuu valmiina, olivat vallan toisissa hintaluokissa kuin tämä meidän. Vanha, solmutettu vyöni ja oikeasta kissalelusta kissan vartin päästä irti saama kala pelittävät kissanpennun leikeissä oikein hyvin.

ps. Viljelijänä minua kiinnosti voiko kissan hiekkalaatikon jätöksiä kompostoida ja jos, niin koska on turvallista käyttää lannoitteena niistä syntynyttä kompostia. Tässä on melko kattava katsaus aiheeseen. Lilja-kissa onneksi hyväksyi hiekkalaatikon alustakseen pelletit, joten tässä suunnitelmani: kerään pihalle oman kissakompostin ja annan sen hajota monta vuotta. Tai vähemmän, jos käytän sitä vain hedelmäpuiden ja -pensaiden lannoitukseen.

Kissa, tuo hyödyllinen eläin!

15 kommenttia:

 1. Mieltä löytyy kaksi sisäkissaa, joilla hiekkalaatikossa kompostointikelpoinen Ököplus. Kompostoin kisujen hiekkiksenputsausjätteet ensin lehtikompostiin, sittemmin lämpökompostoriin. Meillä kumpikaan ei toiminut. Pääasiassa pelkkää lehtimateriaalia sisältänyt lehtikomposti lopetti maatumisen ( + haju kompostia pöyhittäessä ei ollut miellyttävä), lämpökompostissa jätökset kyllä maatuivat, mutta haju oli tainnuttava. Niinpä luovuimme siitä ja jätökset menevät tätä nykyä tavalliseen roskikseen. Mielelläni kuulisin päivitystäsi siitä, miten olet onnistunut kissan jätösten kompostoinnissa. Jätteen määrä näyttää olevan verrannollinen myös kuivamuonan laatuun; eläinkaupasta ostettu ruoka tuottaa huomattavasti vähemmän ja kiinteämpää jätöstä kuin esim. Vapaasta Valinnasta ostettu Frieskies ym. Mielenkiintoinen seikka kissanomistajalle siis tämäkin = ).

  VastaaPoista
 2. Kiva idea! Jään mielenkiinnolla seuraamaan arjen pieniä säästökokemuksiasi, sillä meilläkin tulee välillä tuhlattua ihan turhaan (lemmikkejä meillä ei ole, mutta ruokakaupassa ja varsinkin isommissa marketeissa tulee ostettua herkkuja tai "jotain pientä kivaa lapsille").

  VastaaPoista
 3. Mäkin jään odottamaan innolla säästövinkkejä. Kiitos jo etukäteen.

  VastaaPoista
 4. Muakin kiinnostaa nämä tulevat säästövinkit kovasti!

  Kissanhiekasta; meillä on hiekkaa eläinkaupasta ja roskiin laitan. Tuo hiekka on kokemukseni mukaan hajuttomin ja paras, siis pitkäikäisin. Harmillista on, että on aika kallista. Kerran yksi kissanhoitaja työnsi hiekat vessanpyttyyn.. kyllä oli kiva niitä sieltä sitten kauhalla kaivella ylös. Outoa ainetta se on, hiekan oloista mutta sitten irtomurusina kastuessaan menee ihan ihmeelliseksi liejuksi (paitsi laatikossa paakkuuntuu kyllä).

  Leluista: meillä ei ole ainuttakaan kissanlelua. Se sitten välillä kierittelee lattioilla mitä sieltä löytääkin.. Ei vaan uskalla pitää mitään pieniä leluja, koska pelkään että koirat tulehtuu niihin. Toisaalta kissamme on paljon ulkona ja leikkii siellä sitten hiirillä.. Pingispallo on kissalle todella mieluinen lelu, oletko kokeillut? Se on kevyt paiskoa tassulla ja menee lujaa. (mutta varo ettei koira saa sitä sitten suuhunsa)

  Koiranlelut meillä on vanhoja sukkia tai pyyhkeitä solmussa, vanhoja pehmoleluja.. ja on muuten ihan paras vinkki koiran leluun, että ottaa pehmosta sisuspehmusteet pois ja antaa leluksi vain sen kuoren. Tai ainakin meidän koirat repii muuten ne sisukset ympäriinsä. Eli ei kannata tuhlata uusiin pehmoihin koirille vaan antaa leluiksi kaikki vanhat raadot lapsilta. Tai kirppikseltä.

  Onnellista, toiveidesi mukaista tulevaa vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 5. Hyvä idea! Minäkin säästin eilen, niin nerokkaasti että hävettää. Jotenkin epäselvästi olin ajatellut että pitäisi hankkia portaitten eteen jotain havukasveja... kunnes heräsin siihen todellisuuteen että havujahan on joka puolella. Kuusenoksista tuli aivan mainiot, ympäristöön sopivat asetelmat, eikä maksanut mitään. Vielä otin sisälle maljakkoon pari katajanoksaa. Mitä tästä opimme: epäselvä ajattelu tulee kalliiksi!

  VastaaPoista
 6. Liisa, "Intiaanit ties, eikä kirkon mies, miten luotiin maamme tää. Rajalinjoja vailla - ja sillä lailla se ois pitänyt säilyttää. Nyt omaa on täällä joka joutomaa..."
  Freukkareitten mainio veisuu pitää valitettavan hyvin paikkansa, maat on jaettu ja tiukasti varjeltu. Elikkäs muista kysyä maanomistajan lupa (jos ei ole oma metsä) oksien taitteluun, ettei tule riitaa. Katajan rauhoitus käsittääkseni purettiin muutama vuosi takaperin, mutta silti katajan keräämisen suhteen kehotetaan edelleen malttiin. Marjoja saa poimia vapaasti myös rauhoitetuista kuten tyrnistä.

  Kissan leluna mulla on toiminut naru ja vanha sukka hyvin. Isäni käytöstä poistettu karvalakki sai kissoissa aikaan suorastaan raivoisan reaktion. Taskulampun valopistekin on kissan mielestä jännä. Kaupan leluista ei ole kokemusta.

  VastaaPoista
 7. "Tänään säästin" on kiva ajatus, jota yritän itsekin viljellä. Tänään säästin ainakin kuusi euroa, kun en syönyt työpaikkalounaskeittoa! Se on toki hyvää, mutta ravitsemuksellisesti niin kevyttä että iltapäivällä on taas jo nälkä ja kahvitauolla tulee langettua kahvileipiin. Kun teen kunnon eväät kotona jo olevista ja kertaalleen maksetuista ruoista, ei tule nälkä ennen päivällistä, eikä päivän tienestejä tule hupuloitua työpaikan kahvilan kassaan. Tällä pienellä luonteenlujuudella säästän viikossa 20-30 euroa!

  VastaaPoista
 8. Minä olin myös ostamassa jotain kivaa sypressiä tai vastaavaa oven pieleen. Ei sitten tarvinnut, kun tajusin, että puskiemme takana ja liian lähellä naapurin aitaa on kasvamssa pikkukuusia ihan liikaa. Niistä sai kukkaruukkuun somat koristeet. Koska pihamme tuottaa kuusia ihan itsekseen (en tajua miten), niin ajattelin olla kaukonäköinen ja leikkailla niistä seuraaviksi vuosiksi joulukuusia. Ne vapaasti kasvavat näyttävät pihalla kauniilta, mutta sisällä ovat usein esim. kaksiulotteisia tai tosi harvoja tai pieniä. Meillä ei siis vielä ole hoidettu piha, mutta tämänkin blogin ansiosta olen ottanut itseäni niskasta kiinni ja alan hyödyntää tätä tyhjänä lojuvaa maata ja saada sen jotenkin tuottamaan myös ruokaa ajanvietteen ja ilmaisen kuntosalin lisäksi.

  Hanna

  VastaaPoista
 9. Säästövinkki kissanhiekasta: Kun meillä oli vielä kisu, käytettiin hiekkalaatikossa rautakaupasta saatavia puupellettejä (lämmitykseen tarkoitettuja tietääkseni), joita saa siis 6-7 eurolla valtavan säkin. Ne on sellasia kovia nappuloita, mutta kastuessaan muuttuvat puruksi, ja on siis helppo reikäkauhalla erotella kuivista nappuloista. Ja tuo kompostoituu.

  Myös kissanpissan haju pysyy pelleteillä parhaiten kurissa. Joillakin kissoilla menee hetki opetella pelleteihin pissimään, mutta mä opetin vanhan kissan tavalle laittamalla ensin alle pellettejä ja päälle ohuen kerroksen tuttua hiekkaa. Aika nopeasti voin jo jättää kissanhiekan kokonaan pois.

  VastaaPoista
 10. Kai tähän vielä pitää sanoa. Minusta järjenkäyttö on sallittua ja oletettavaa. Minulla nyt sattuu olemaan niitä peltokuusia ihan omasta takaa, mutta varmaan hakisin ne muutamat oksanpätkät jostain pusikosta ilman kovin suuria tunnontuskia, vaikkei olisikaan. Eikä pidä ihan hirveästi niuhottaa (niin että tulee paha mieli heti kun on jotain keksinyt). Toki minäkin mietin kaksi kertaa mistä katajasta ja mistä kohdasta ne kolme oksaa otin, mutta epäilen että suurempi ympäristövahinko olisi koitunut tuontikatajan ostamisesta.

  Meillä kissat eivät jostain syystä hyväksy pellettejä hiekkalaatikossaan, vaan siirtyvät sellaisten ilmaantuessa välittömästi saunannurkkaan tarpeilleen. PItäisiköhän kokeilla Kaisan huijausta?

  VastaaPoista
 11. Liisa, tosi on. Turha nipotus on turhaa ja järjenkäyttö sallittua :).Muutama oksa tuskin ketään haittaa (eikä ainakaan sieltä omalta pellonreunalta :)). Eikä ollut oikeastaan edes tarkoitus sinuun kohdistaa, vaan "reunahuomautuksena" pikemminkin todeta yleisesti. Monelle jokamiehenoikeudet ovat epäselviä ja on tullut tavakseni niitä nostella esiin aina sopivassa asianyhteydessä. Maalla asuessani esimerkiksi hämmästyneenä totesin, että vieressä olevalta uudelta asuinalueelta käytiin säännönmukaisesti kaatamassa joulukuuset naapurin metsästä! Ja sitten ihmeteltiin, kun "naapuri on niin vaikea ihminen". Monilla (enkä tarkoita sinua) ei ole mitään hajua siitä, mitä voi tehdä ja mitä ei. Onneksi Suomessa todella monia asioita voi :).

  Silti metsien ja luonnon ystävänä pidän paljon pahempana monien metsänomistajien harrastamaa metsien ryöstöviljelyä kuin satunnaisen kulkijan rapunpieleen taittamaa oksaa... tai ilman maanomistajan lupaa keitettyjä nokipannukahveja.

  Kissoista, että meilläkään eivät kissat pelleteistä tykänneet. Piti olla hiekkaa. Itse olisin tykännyt pelleteistä siisteinä ja hajuttomina.

  VastaaPoista
 12. Kiitos kommenteista! Vastailen kiireessä näin umpimähkään...

  Pelletit: Jo ennen kissan tuloa päätin käyttää pellettejä. Koska kissa oli synnyinkodissaan tottunut käymään hiekalla, käytin ensin hiekkaa ja vähensin pellettejä huomaamattomasti, vähitellen. Kerran meinasi tulla stoppi, mutta nyt on tottunut niihin. Ökoplussaa käytän minäkin, mutta rautakaupan pellettien hinta pistää miettimään, että vielä (kissa on vasta nelikuinen) voisi olla mahdollisuus totuttaa kissa niihinkin.

  Kompostiin pitää tosin lisätä muutakin puutarhajätettä pellettien ja kissan jätösten lisäksi. Ratkaisu on varmaan antaa juuri tämän kompostin hautua sen pari vuotta, jotta toksoplasmoosit ja muut taudit ovat hävinneet. Meillä on toisaalta niin paljon hedelmäpuita ja pensaita, että nekin tarvitsevat lannoitetta. Eli niille sitä voisi ehkä käyttää lannoitteena aiemminkin.

  Säästöistä: Loistavia säästövinkkejä, kiitos! Työpaikkalounas on tosiaan helposti korvattavissa, samoin havukranssit.:)Yritän säästövinkeiksi merkitä muistiin myös ne kaikki kalliit asiat, joita _en_ tehnyt. Esimerkiksi parhaillaan kaipailisin pitkiä nahkasaappaita, sillä edelliset ovat 5 vuotta sitten Liettuasta ostettu ja rikki, ja juhlia olisi tulossa. Melkein jo ostin 170 "ale"saappaat. Sitten tulin miettineeksi, että varmasti niitä löytyy kirppareiltakin, päätellen siitä tahdista millä ihmiset saappaita ostelevat. Vinkkejä Helsingin kirppareista, joissa on hyvät kenkävalikoimat otetaan siis vastaan.

  VastaaPoista
 13. MAINOKSET.. postilaatikon ilmaisjakelukiellon ansiosta en edes tiedä kaikkia ihania houkutuksia, mitä mainosten muodossa laatikkoon jaetaan.

  HARKINTA.. olen ottanut tavaksi jokaisen ostoksen kohdalla ensin harkita, tarvitsenko sitä todella, vai onko mahdollisuus, että ostos on valheellinen vastaus johonkin muuhun tarpeeseen, kuten suruun, ikävään..

  RUOKA.. ruokakauppaan menen aina kylläisenä valmiiksi laaditun listan kanssa. Suunnittelen ruuat viikoksi eteenpäin, joten säästyy aikaa, vaivaa ja todennäköisesti myös rahaa. Kaapeista löytyy aina perusvarustus pitkään säilyviä tuotteita ja pakkasesta esim. marjoja, joten "apua, ei ole mitään syötävää.." päivänäkin voi pyöräyttää munakkaan, tonnikalapastan, puolukkapuuron tms. eikä tarvitse rientää hakemaan noutoruokaa tai mennä nälkäisenä kauppaan. Kaupassa luonnollisestikin vertailen kilo- ja litrahintoja. Suosin kuitenkin luomua ja lähiruokaa, joka tuo "säästöjä" terveellisen ja hyvän olon muodossa.

  JUOMAVESI.. juomaveden haen pulloihin läheiseltä pohjaveden noutopisteeltä. Säästöt ei lien huikeat, mutta saan näin paremmanmakuista vettä ja iltalenkin.

  KIRPPUTORIT ostan kirppikseltäkin vain sitä, mitä tarvitsen. Siinä saakin joskus käyttää itsekuria, koska helposti siellä menisi euro-pari johonkin ihanaan. Toki liian kriittinen ei saa olla! Elämässä saa toki olla turhamainenkin JOSKUS.
  Kodissani on vasittu kaappi, minne laitan kaiken, mikä joutaa syrjään. Noin kaksi kertaa vuodessa myyn ko. tuotteet kirpputorilla. Otan pöydän vain viikoksi ja kaiken myymättä jääneen lahjoitan esim. SPR:n Konttiin.

  JÄRJESTYS.. käyn säännöllisesti läpi kodin kaapit ja laitan em. kirppiskaappiin kaiken ylimääräisen. Pysyn näin myös kaiken aikaa kärryillä, mitä mistäkin kaapista löytyy, eli ei tule ostettua esim. uusia paristoja, lamppuja yms. joita onkin jo kaapin perällä. Lisäksi, kun turhan roinan raivaa pois, tulee kaappitilaa ja hälvenee tarve haikailla isompaa asuntoa, missä olisi enemmän säilytystilaa.

  HYÖDYNTÄMINEN.. kirpputorille kelpaamattomista tuotteista otan talteen osat, mitä voi hyödyntää. Esim. risoista vaatteista irrotan kauniit laput, irtoavat napit, nippelit ja nappelit; jopa hyväkuntoiset tarrat. Näitä voi sitten käyttää, jos valmistaa itse tuotteita, tulee paikkaamisen tarvetta, askarteluun jne. Itse vaatteista voi tehdä vielä vaikka nuken vaatteita, lemmikeille leluja tai täytettä niihin jne. Olen opetellut katsomaan tuotteita uusin silmin; esim. lasten kauniiden sukkahousujen varsi on ilmetty Barbien mekko; samalla lapset oppivat huomaamatta kierrättämisestä, mikä on kultaakin kalliimpi taito tulevaisuudessa.

  LAJITTELU.. kodissamme ei ole sekajäteastiaa, mutta kylläkin kaikki muut mahdolliset lajittelupöntöt. Tässä tulee säästöä, kun voi harventaa jäteauton käyntejä. Jo kaupassa ostan mahdollisuuksien mukaan tuotteita, joissa on mahd.vähän pakkausmateriaalia ja suosin myös isoja pakkauksia, mikäli on varmaa, että ne tulee myös käytettyä. En suosi erikoistuotteita, esim. jotain ihme tahnaa/maustetta, jota tulisi käytettyä vain yhteen ruokaan ja todennäköisesti loppu jäisi käyttämättä.

  PAKETOINTI on ajankohtaista näin joulun alla. Säästän aina edellisen vuoden ehjät ja kauniit paperit, lahjapussit yms. Niihin on hyvä paketoida. Myös voimapaperi ja sanomalehti + pellavanaru ovat kauniita ja käyttökelpoisia paketoinnissa. Koristeluun voi käyttää vaikka niitä niitä kuusen oksia.

  ITSELUOTTAMUS.. tärkeintä mielestäni on olla oma itsensä, tuntea itsensä ja elää sen mukaisesti. Näin ei tarvitse esim. naapureille/sukulaisille/itselle todistellakseen omaa "arvoaan" asua kalliimmassa asunnossa kuin mihin oikeasti olisi varaa tai ajaa hienommalla autolla kun perusmallikin riittäisi tai roikkua trendeissä vaatteiden, sisustuksen, matkustamisen yms. suhteen.

  VastaaPoista
 14. Tuo viimeinen anonyymin vastaus oli tosi mielenkiintoinen ja mainio!! Monta hyvää vinkkiä, kiitokset niistä!

  VastaaPoista
 15. Eläinten leluja löytyy ilmaiseksi melko monesta kodista: Kissat tykkäävät palloksi rutistetusta foliosta, mainospaperista jne, kindermunien keltaisista muovimunista, kengännauhasta jota vedetään pitkin lattiaa. Koirille saa todella kestäviä puru/vetoleluja kun letittää lasten sukkahousuista pitkän letin ja sitoo päät, tai sitoo muutaman reikäisen tennissukan "köydeksi". Meillä ei koirat ole koskaan tykänneet ostoleluista, niissä on niin hirveä käsittelyaineiden hajukin kyllä että en ihmettele yhtään. Vanhat pehmolelut, viltit jne on saatu kierrätettyä hyvin kun koira ehtii melko paljon leikkiä niiden kanssa ennen kuin ovat poistokamaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.