perjantai 7. lokakuuta 2011

Lempparilehdet löytyivät!

Viime viikolla törmäsin Akateemisen lehtiosastolla näihin kahteen lehteen. Urban Farm on amerikkalainen lehti, Permaculture brittilehti. Urban Farmilla on loistavat nettisivut ja paljon cityfarmareiden blogeja täällä.


Urban Farm on siitä mukava lehti, että se keskittyy paljolti kaupunkiviljelyyn eli antaa paljon vinkkejä niillekin, jotka viljelevät vain parvekkeella. Syys-lokakuun numerossa satuttiin käsittelemään juuri niitä aiheita, jotka minua juuri nyt kiinnostavat, eli kasvukauden pidentämistä kasvihuoneen avulla (meille on vihdoin tulossa kasvihuone!), kanojen ja vuohien hoitoa, yrttikasvatusta sekä kylmäkellariratkaisuja.


Ulkoasultaan hieman tylsemmästä Permaculture- lehdestä löytyi todella mielenkiintoisia tarinoita, kuten tämä juttu lapsiperheestä, joka vaihtoi Findhorn-tyyppisen ekokommuunielämänsä vanhaan kotitaloonsa. 

Kamala sanahirviö tämä backupshifting. Mutta kaipa sillä nimityksellä voi nimittää ratkaisua, jossa palataan takaisin yhteiskunnan keskelle, mutta yritetään silti olla omalla pikku omakotitalopihalla viljellen niin omavaraisia kuin suinkin.


Huikea oli myös juttu pohjois-Yorkshiressä sijaitsevasta Growing With Grace-osuuskunnasta. Osuuskunta viljelee permakulttuurimenetelmiä noudattaen laajoissa kasvihuoneessa, joiden yhteinen pinta-ala on peräti hehtaari. Kasvihuoneissa kasvatetaan myös sadon pölytyksestä huolehtivia mehiläisiä, jotka viihtyvät erityisesti valtavaan halliin rakennetussa metsäpuutarhassa (alempi kuva). Se on Britannian ensimmäinen lasikuvun alla sijaitseva metsäpuutarha.


Ekolehden perussettiä ovat tietenkin jutut tällaisten talojen sankarillisista itse pakertajista...


Itseäni inspiroivat kuitenkin enemmän kuvat ihan tavallisista omakotitaloista, joista on tullut poikkeuksellisia siksi, että koko piha on päätetty muuttaa hyötyviljelykäyttöön. Tähän tapaan:


Havaitsin innostuvani jopa näiden lehtien mainoksista. Kuten esimerkiksi tästä:


Ehkä meidänkin takapihallamme on ensi kesänä kanoja? Vuohia ei ole vielä tulossa. Näin niinkuin rauhoitukseksi naapureille... 

Nämä lehdet taidan kuitenkin samantien tilata, ja peruuttaa vaikka sen Hesarin.


5 kommenttia:

 1. Muistelen joskus vierailleeni tuon Permaculture-lehden sivuilla. Vaikuttaa tosi mielenkiintoisilta lehdiltä. Tosin vähän epäilen niiden löytymistä kahdesta lähimmästä kaupungista ja niissäkin tulee käytyä aika harvakseltaan. Täytyypä kuitenkin tarkistaa ensi kerran, jos löytyisi.

  VastaaPoista
 2. Mammukka: Ajattelin itse yrittää tilata niitä akateemisen kirjakaupan kautta. Kummankin vuositilaukset eivät ihan hurjissa hinnoissa menneet, kun eivät ilmesty joka kuukausi.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoisia lehtituttavuuksia, pitääkin käydä hakemassa.

  Mitä tulee tuohon BUS:een, siihen liittyen olen aina vastannut niille, jotka kysyvät elämäntavastamme, että miksi emme "tee enempää". Eli teemme sen verran kuin jaksamme ja tuntuu mielekkäältä, sitten tietää että koska se tuntuu hyvältä ja sitä jaksaa pidemmän päälle. Vaikka tietää että voisi olla vieläkin omavaraisempi, ja voisi kuluttaa vieläkin vähemmän, niin takaraivossa on tunne, että se tuntuisi liian paljolta ainakin tässä elämänvaiheessa. Mutta ehkä joskus on tehtävä äärimmäisiä ratkaisuja, että pystyy muuttamaan omia valintojaan ja elämäntapaa pysyvästi edes vähän, eli mentävä ensin monta askelta johonkin suuntaan, ja sitten palattava vähän.

  VastaaPoista
 4. Ihana blogi sinulla, Sauvajyvänen! Mahtavia ruokareseptejä ja vaika mitä kiinnostavaa....pitääkin linkata se tänne.:)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kehuista! Mukava että sieltä löytyy kaikkea kivaa :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.