keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Onnea Martin koululle!

Voi miten iloiseksi tulin, kun luin tämän. Vihdin steinerkoulu on vihdoinkin saanut opetusluvan!

"Me teimme sen!", tekisi mieleni hihkaista, vaikka omat lapsemme eivät enää käykään kyseistä koulua. Silti tuntuu hienolta, että minunkin vähäpätöinen pikku panokseni Martin koulun eteen ei mennyt hukkaan niinä kolmena vuonna, kun lapsemme tätä koulua ja päiväkotia kävivät.

Jokaisen uuden steinerkoulun perustaminen on sen tasoinen urakka, että siitä pitäisi jokaisen vanhemman saada tasavallan presidentin mitali. Täältä voi lukea parin vuoden takaisen tunnelmakuvan siitä, millaista Martin koulun vanhempien elämä on opetusluvattomina vuosina ollut. Kyseessä ei ole ollut mikään pikku sivuharrastus, vaan palkaton kakkostyö. Mahtavaa kuulla, että tilanne nyt helpottuu!

Omat lapseni ovat käyneet sekä Espoon että Vihdin steinerkouluja, ja haluaisin mainostaa Vihdin steinerkoulua parin faktan verran. Vihdin steinerkoulu on Suomen ainoa maalla toimiva kylärakenteessa kiinni oleva steinerkoulu. Ainoa toinen steiner-maalaiskoulu on Sammatin Vapaa kyläkoulu, joka sijaitsee keskellä maaseutua. Tämä taas tarkoittaa vanhemmille koulukuskausrumbaa, sillä yksityiskoulua käyvän lapsen koulumatkojahan kunta ei maksa. Vihdin steinerkoulu sijaitsee taas ihan keskellä kyläämme, kävelymatkan päässä vanhassa meijerissä ja luokat ovat ihan toista kokoa kuin kaupunkien isoissa steinerkouluissa.

Läheisellä kummimaatilalla lapset voivat osallistua maatilan töihin, ja koulun isolla pihalla on laajat hyötykasviviljelmät. Marraskuista Martin päivää vietetään aina kiertämällä kylää lyhtykulkueessa. Kulkue huipentuu rannalle, jonne ritari Martti on tullut lapsia tervehtimään joka vuosi oikealla hevosella ratsastaen. Muitakin merkittäviä tapahtumia, kuten koulun aloitusta on tapana juhlistaa pidemmän kaavan mukaan. Nämä ovat niitä juttuja Martin koulusta, joita omat lapsemme edelleen muistelevat.

Jos jonkun mielenkiinto tästä postauksesta heräsi, ensi lauantaina 9.4. kevätmarkkinoiden aikaan kello 10-14 on loistotilaisuus tulla tutustumaan kouluun. Lisätietoja koulun nettisivuilta.

Kuvassa meidän pikkuneiti steinerpäiväkoti Pikkulyhdyn ajoilta. Puulelut olivat simppeleitä, mutta niillä saatiin aikaan mitä parhaimmat leikit.
Ihan niin steineriksi en hurahtanut, että olisin ruvennut rakentelemaan varsinaisia vuodenaikapöytiä. Vuodenaikahahmot tulivat meidän lapsille kuitenkin niin tärkeiksi, että niitä on edelleen vaihdeltava kuistin ikkunalla, muuten lapsilta tulee heti noottia. Nyt on Räntä-mummon aika.

7 kommenttia:

  1. Voi! Tämä on niitä asioita joista minäkin aina haaveilin, mutta eivät rahkeet riittäneet. Hyvä että teidän kylällä on onnistunut. Onneksi olkoon!

    VastaaPoista
  2. Kommentoimpa tähän uusimpaan tekstiin vaikkei se mitenkään tähän liitykään. Nimittäin luin kirjasi ja se oli niiin hyvä ja armollinen tällaiselle suurperheen äidille ja talonrakentajalle joka koittaa(!) vaihtaa hitaammalle! Kiitos siitä, näine uusin eväin ja ajatuksin koitetaan taas hissutella/ryntäillä eteenpäin.

    VastaaPoista
  3. Voi, miten hienoa! Panostus ei tosiaan ole ollut turhaa! Ja hyötykasvimaa koulun pihalla kuulostaa upealta!!

    VastaaPoista
  4. Juuri eilen juttelin tyttärelleni (9 v.) steinerkoulusta ja siitä, miten Nurmijärvellä asuessamme haaveilin saavani hänet sinne kouluun. Nyt asumme muualla ja tällaiset asiat ovat jääneet haaveeksi. Onneksi alakoulumme on kuitenkin ottanut monissa asioissa mallia steinerista.

    VastaaPoista
  5. Kiitos anonyymi kirjapalautteesta, sitä on aina tosi mukava saada! Tsemppiä raksalle.:)

    Ainoanniina: Meillä on niin hyviä kokemuksia sekä steiner- että peruskoulusta, että suosittelen tavallista peruskouluakin ihan kympillä. Mielestäni erilaiset pedagogiikat ovat rikkaus. Esimerkiksi nykyisen peruskoulun jakso-opetus on alunperin steinerpedagoginen idea, ja onneksi oppia otetaan nykyään myös toisinpäin, peruskoulusta steinerkouluun. Puolensa kullakin.

    VastaaPoista
  6. Kiva kuulla näinkin päin! Kun itsellä on kokemusta vain tavallisesta koulusta sitä helposti kuvittelee, että steiner-koulu on aivan erikoisen hyvä. Mutta paljon on muuttunut siitä, kun itse olin koulussa. Nyt tuntuu paljon lapsilähtöisemmältä ja inhimillisemmältä tuo koulunkäynti.

    VastaaPoista
  7. upeaa että sinnekkin tuli uusi steinerkoulu :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.