keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Itse tehty elämä

Ilahduin kovin kun mies osti Kööpenhaminan matkaltaan Taschenin alesta jälleen uuden kirjan ihmeellisistä ITE-tyyppisistä kodeista, pihainstallaatioista ja kokonaisista yksityisistä taidepuistoista. Alan kirjoja meillä on hyllyssä jo aika pino, mutta ITE-taiteilijoiden koteihin en kyllästy ikinä.
Kirjan elämäntaiteilijoista harvaa oli noteerattu omana elinaikanaan taiteilijana tai muunakaan merkkihenkilönä. Tuskinpa prenikat olisivat heitä kiinnostaneetkaan. Monet näistä satumaailmojen luojista ahersivat päivät pitkät tylsissä työpaikoissaan vailla mitään kunnianhimoa, mutta loivat mitä erikoisimpia teoksia vapaa-ajallaan. Tällainen oli esimerkiksi muuan Raymond Isidore, hautausmaan käytävien haravoija, joka vapaa-ajallaan päällysti koko talonsa joka ikisen esineen ihmeellisen originelleilla mosaiikeilla.
Ehdoton lempparini kirjan taiteilijoista oli Danielle Jacqui, tunnettu myös nimellä ”Celle-qui-peint” (”nainen, joka maalaa”). Daniellen talosta sain idean maalata portaisiimme vielä jonain päivänä sanoja.
Sen teen, heti kun oikeat sanat löytävät tiensä meille. Pitääpä alkaa selailla runokirjoja sillä silmällä.
ps. Työyhteisövalmentajana toimiva mieheni oli Köpiksessä muuten opiskelemassa juuri nyt kovin pinnalla olevia Lean-menetelmiä.  Lean, jota kutsutaan myös  ”laiskuusperiaatteen noudattamiseksi” kuulostaa minun korviini mukavasti siltä, että yksinkertaistaminen alkaa hiipiä myös työ-elämään. Sen periaate kun on, että kaikki mikä on järkevää tehdä, tehdään mahdollisimman pienellä energialla kerralla oikein.


Danielle Jacquin ihanat portaat
Jacquin koti on kuin suuri taideteos. Naispuolisille ITE-taiteilijoille ominaista on, että kun kotia aletaan maalata, sitten myös maalataan. Kaikki!
Suomestakin näitä täysmaalattuja ITE-taiteilijattarien koteja löytyy, mm. Enni Idin mökki Padasjoella.


3 kommenttia:

 1. Hurrrjjaa, ja niin inspiroivaa. Muistan aina omasta lapsuudestani (60-/70-luvulla) mökille mennessä oli tienvieressä talo, jonka piha oli täynnä mitä ihmeellisempiä ihmishahmoveistoksia, sellaisia isoja. Niitä bongattiin joka kerta ja yritettiin ohi ajaessa laskea. Muistan jo silloin lapsena ajatelleeni, että onpas rohkeita ihmisiä.
  ITE-taide on taiteiden aatelia :)
  Siitä vaan sanat portaikkoon. Ja jos joskus tuntuu vääriltä sanoilta, maalaa päälle uudet.

  VastaaPoista
 2. Voi! Nämä ovat sitten just mun lemppareita. Luovuus kunniaan, hulluudella tai ilman! Ihania nämä ihmiset jotka tekevät eivätkä suotta kysele lupaa.

  VastaaPoista
 3. psst.. heitin sua tunnustuksella :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.