maanantai 13. elokuuta 2012

Myöhässä

Ihan kaikki lajikkeet ovat tänä ennätyskylmänä viljelyvuonna myöhässä. Kurpitsoja aloin saada vasta pari viikkoa sitten. Nyt on alkanut olla niin kylmiä, hallaa ennustavia öitä, etten ihmettelisi vaikka koko kurpitsatuotanto tyssäisi tähän, sillä esimerkiksi Patisson on minulla kukkinut ja kukkinut, mutta yhtäkään hedelmää ei ole toistaiseksi näkynyt.

Perunatkin ovat jääneet tosi pieniksi ja osaa perunoista vaivaa perunarutto. Ainoa toivoni ovat muut maanalaiset lajikkeet: porkkanoita tulee hyvin, palsternakkoja saan näköjään myös ja maa-artisokilla on armonaikaa vielä pitkälle syksyyn.

Silti vähän pelästyin kun tänään tuli haastattelupyyntö aiheesta omavaraisuusprojekti. Siis mikä omavaraisuus? Kysynpä vaan.


Minun teoriani mukaan seuraavassa kuvassa näkyy kasvihuonekurkun alku. Mutta onko kellään teoriaa siitä ehtiikö se vielä tänä vuonna valmistua?


Ja tässä kasvihuonetomaattien pari kypsyneintä yksilöä. Muut ovatkin vasta kukka-asteella, vaikka näitä taimia on hellitty alkukeväästä asti.


Tämä bulgarialaisbändi on uusi suosikkini. Syksyä odotellessa...

7 kommenttia:

 1. Harmillista jos on jäännyt sato odotettua heikommaksi.
  Meillä kesäkurpitsaa on tullut niin paljon, että olen poiskin jakanut, papua ja kurkkua tulee myös hyvin. Potut ja porkkanat on vielä maassa joten niistä en vielä tiedä...Paprika on ainut jota epäilen tuleeko mitään.
  Mutta tuo kurkun alku, siinä on minusta jotain kyllä pielessä; rosoinen pinta ja väri, ainakin mulla ei keltaisista kurkun aluista tule enää mitään.

  VastaaPoista
 2. Hei, onhan sinulla kuitenkin jotain! (haikeana katselen, meillä on mökillä on vain pienenpieni rivi salaattia ja yhtä pieni rivi perunaa. Mummoni on hoitanut kaiken aikaisempina kesinä, nyt ei enää jaksanut, eikä ehtinyt/tajunnut kukaan muukaan. Ensi kesälle minulla on tavoitteena kasvattaa edes jotain.)

  Kiitos blogistasi, tämä on ehdottomasti yksi innoittajistani!

  VastaaPoista
 3. Maija: Voi ei miten masentavaa - kannattaakohan noita kurkun alkuja siis enää edes kastella vai heitänkö menemään? Avomaalla minulla tulee kyllä kurkkuja...

  Netta: Kiitos!

  VastaaPoista
 4. No. Olen saanut kasvatetuksi täsmälleen yhden kesäkurpitsan, en luultavasti yhtäkään kurpitsaa, myöskään yhtään kurkkua ei ole näkynyt (toivoa en silti vielä heitä), ja ensimmäisenkään tomaatin kypsyminen on epävarmaa.

  Mutta koko kesän on silti ollut kaikenlaista keräiltävää. Alkukesän villivihanneksista oli iloa enemmän kuin koskaan, ja mustikkametsässä olen istunut päivän jos toisenkin (kirjaimellisesti). Kantarelleja on runsain määrin. Perunoihin iski rutto tällä viikolla, mutta niitä tulee silti riittämiin. Valkosipulia on poskettomat määrät, muitakin sipuleita mukavasti. Papusato pistää nöyräksi, sillä olen hoitanut papuja surkean huonosti. Porkkanaa on tulossa oikein mukavasti siihen nähden, että harvensin ne heinäkuun loppupuolella. Herneet on syöty palkoina salaatissa, jota löytyy joka puolelta. Krassinkukkia syödään melkein päivittäin. Lyhyesti sanoen, ei tullut sitä mitä odotin, mutta tuli muuta.

  Tänään kun nostin keltasipulit vielä aika kehnokuntoisesta peltomaasta, ajattelin että tätähän tämä vain on: nyt opetellaan ja harjoitellaan. Kuka sanoo että viljelytaidon oppii muutamassa vuodessa, varsinkin kun säät vaihtelevat laidasta laitaan? Ei myöskään siirtynyt geeneissä, mistä olen elävä todiste kun suvussa ei varmaan ole mitään muuta kuin maanviljelijoita metsästäjä-keräilijävaiheen jälkeen (mihin näköjään olen palailemassa). Onneksi meillä on marketit, mistä saa täydennystä. Ensi vuonna yritetään taas uudestaan, tästäkin vuodesta viisastuneina.

  VastaaPoista
 5. Hei Marikka!

  Meillä parvekepuutarhassa on aivan yhtä vihreinä tomaatit ja pieniä ovat. Kesäkurpitsa kukki, mutta nuupautti kukat, eikä mitään ole sen jälkeen tapahtunut. Basilikat ovat pikkurillin kokoisia ja tillit huteroita. Ainoastaan minttu on kasvanut tuuheana.

  Sinulle ja blogillesi on tunnustus blogissani. Nouda pois :o)

  VastaaPoista
 6. Liisa: Kiitos katsauksesta, aika lailla samoilla sadoilla mennään täälläkin. Kerrohan koska siis nostan maasta ne (sinulta saadut)valkosipulit?
  Minulla on taas keräilysaalis jäänyt harmillisen pieneksi kun en nyt yh:na ole ehtinyt metsään enää samalla tavalla kuin edellisvuosina.

  Jovelan emäntä: Kiitos kaunis tunnustuksesta!:)

  VastaaPoista
 7. Sulla sentään on kurkku ja kurpitsa kasvanu edes lehtiä. Mun jumahti sinä päivänä kun hyvinvoivina, kukkivina istutin ne ulos kesäkuussa. Siä ne on, näyttävät ihan samalta. Eivät ole kuivuneet, lakastuneet, tulleet ötökän syömäksi. Eivät ole muuttuneet yhtään mihinkään siitä. En käsitä. Spagettikurpitsa sentään otti ja rehellisesti kuoli, en kyllä sitäkään ymmärrä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.