perjantai 25. helmikuuta 2011

Pieni talo, tulevaisuuden talo

Tartuin innokkaasti helmikuun Glorian kotiin, koska sen kannessa luvattiin esitellä energiapihi puutalo. Talo olikin oikeaoppinen matalaenergiatalo. Entä neliöt? Niitä oli 192 nelihenkiselle perheelle.
Lehden seuraavalla sivulla alkavassa kotiesittelyssä ei ollut enää ekohenkisyydestä puhettakaan, mutta pitääpä mainita sen kodin mittasuhteet: 223 neliötä, perheenjäseniä kolme. Ja niin edelleen.
Miksi kauhistelen näitä neliömääriä? Samasta syystä kuin Timo Metsola, joka tässä hienossa kirjoituksessaan kutsuu tarpeettoman suuria taloja tulevaisuuden katumaastureiksi.:
Tulemme sen kysymyksen ääreen, kuinka monta ympärivuotisesti trooppiseen lämpötilaan lämmitettyä neliötä ihminen todellisuudessa täällä napapiirin tuntumassa elämiseensä tarvitsee. Ja minkä kokoinen asunto sopii yhteen tavoiteltavan hiilijalanjäljen kanssa.
Meidän perheemme on kuusihenkinen ja asumme reilua sataa neliötä. Korkealla mäellä seisova talomme näyttää tornimaisen muotonsa takia kuulemma isolta, mutta väittäisin, että se neliömäärältään on kulmakuntamme pienin, sillä kellarin 42 neliötä emme ole vielä rakentaneet loppuun. Kellari oli aikoinaan pakko rakentaa, koska tontti on jyrkkä rinnetontti. Rakennettua tilaa kellarissa on yhden työhuoneen verran (n. 15 neliötä), mutta tämän vuoden aikana emme ole lämmittäneet sitäkään, sillä harvemmin siellä oleillaan. 
Jotta talomme pääsisi lopputarkastuksesta läpi meidän pitäisi kai rakentaa kellariin vielä se yksi huone, kaksi varastoa, käytävä ja tehdä vielä yhdet portaat. Mutta kun ei yhtään huvittaisi. Meidän kuusihenkinen perheemme mahtuu nimittäin tähän sataan neliöön vallan mainiosti.
Esikoinen täyttää ensi kesänä 18 eikä taida enää montaa vuotta kotona asua. Kolmevuotias kuopus voi hyvin nukkua meidän makuuhuoneessamme vielä monta vuotta. Oma leikkitila hänellä on, aiempien sisarusten tapaan, portaiden alla. Tätä sataa neliötä lämmittää mainiosti talvisin yksi varaava takka ja kesäisin tila laajenee ison kylmän kuistin puolelle.
Mitä enemmän vuosia kuluu sitä nihkeämmin suhtaudun ajatukseen rakentaa kellariin lisää lämmitettävää tilaa. Mielummin pohdin miten voisimme pärjätä näin, sittenkin kun esikoinen pois muutettuaan haluaa käydä viikonloppuisin kotona. Ehkä yläkerran kaksi pikkuruista poikien huonetta voisi yhdistää, jotta sinne mahtuisivat toisinaan kaikki kolme poikaa? Vai onnistuisiko se sittenkään, jos yöpymään tulisi vaikkapa esikoisen tyttöystävä? Hmm…
Toisaalta tuntuu tässä maapallon tilanteessa melkein rikolliselta pitää lämpimänä ”just in case”- huoneita harvoin käyviä vieraita varten. Ehkä voisi palata vanhaan suomalaiseen kesähuone-käytäntöön, eli rakentaa vielä yksi huone kellariin ja lämmittää sitä vain tarvittaessa.
Lapsiperheen hermot eivät näin pieniä asumuksia kestäisi, mutta näytettäköön tähän loppuun inspiraatioksi todellisten minimalistien asumuksia. Kaikki kuvat ovat blogilistassanikin mainitusta Tiny House Blogista. Toinen mainio blogi pikkiriikkisistä asumuksista on This Tiny House.
Kaksi ensimmäistä kuvaa ovat Tumbleweed Tiny House Companyn tarvittaessa pyörillä kulkevia (näin vältetään rakennusluvat eli säästetään entisestään) taloja, joita ilmeisesti voisi osina tilata Amerikasta. Samaa ajatusta, hieman väljemmillä taloilla näkyy Suomessa ajavan Uuden ajan mummonmökki-yritys.








1 kommentti:

  1. Tämä vanha postaus löytyi googlettamalla. Haluaisimme itse pienen talon, ja luulen että meille paras ratkaisu on ostaa valmis, vanha mummonmökki. Niitä löytyy vielä, jopa laajentamattomia tai vain hieman laajennettuja. Suomessa on kovin vähän innostuttu pikkutaloista vielä toistaiseksi, eikä rakennusfirmoilla ole valmiita malleja. Sitten olisi ongelmat kaavojen ja rakennuslupien kanssa.. mahtaako pienelle, esim. 50-60 neliöiselle mökille saada lupaa, siis ympärivuotiseen asumiseen. Asumme nyt 56 m2 asunnossa (kolmen hengen perhe) ja tilaa on yllin kyllin, mutta haluaisimme omakotitalon. Vain hyvin pienen sellaisen :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.