sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Kasvimaaunelmia

Keskellä kovimpia pakkasia se äkisti iski: kasvimaan kaipuu. Kaihoilun voimakkuus yllätti, muistanhan puuskahtaneeni viime lokakuussa, palstan syystöistä lopen uupuneena:
- Ja ens vuonna mä kasvatan sit pelkkiä kukkia!
Talvi on kuitenkin taas tehnyt tehtävänsä sillä nyt kaikki mieliharmit on unohdettu. En malta odottaa lumen sulamista ja multaan käsiksi pääsemistä. Ja jälleen uudenlaisten kokeilujen aloittamista.
En todellakaan aio kasvattaa pelkkiä kukkia.
Sen sijaan aion perustaa isomman perunamaan ja tehdä uusia kohopenkkejä. Aion aloittaa viime kesänä mönkään menneiden lajien (maissi, tomaatti) taimikasvatuksen kuukautta aiemmin. Tällä kertaa teen alkuvaiheen idättämisen sisällä enkä kylmällä verannalla, missä ei ennen toukokuuta idä mikään.
Kukkia on tietysti myös saatava. Maatiaisella on ihanan kuuloisia siemensekoituksia, kuten Metsäpuutarha, Mesikukkamaa ja Perhosniitty - sekä loistava luokittelusysteemi sen perusteella, miten kukin laji kelpaa ravinnoksi perhosille, mehiläisille ja linnuille. Eihän vastuullinen viljelijä valitse lajeja ahtaasti vain ihmisen tarpeisiin.
Eläköön suomalainen vuodenaikojen vaihtelu ja voimat uudistava talvilepo!

Ensimmäiset kohopenkit ovat neljässä vuodessa kaventuneet niin, että leventyneille käytäville voi ruveta rakentamaan uusia.

Kesän 2011 ykköstavoite olisi saada edes hieman tätä punaisempia tomaatteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.