torstai 4. lokakuuta 2012

Kasvimaaväsymys

Tässä vaiheessa syksyä tuntuu aina tältä: kunpa tänne tulisi joku enkeli, joku hoitaisi loppuun koko kasvimaahomman. Säilöisi kaiken, muokkaisi maan syyskuntoon (saisipa jostain lainaksi jyrsimen, selkä kun alkaa olla koetuksella), kärräisi kompostorista kompostit kasvimaille, istuttaisi valkosipulit ja muut.... jotta itse ehtisin esim. käydä sienessä.

Mutta nyt tehdään se mihin pystytään, ja enempään ei tarvitse pystyäkään.


Kaikkien puutarhurien kärsineille käsille suosittelen tätä maailman parasta käsivoidetta. Olen ihastunut tähän nyt niin, että ilman en suostu elämään. Kaikki täällä käyneet ystävänikin ovat ostaneet itselleen purtilot heti tätä ihanan tuoksuista voidetta kokeiltuaan. Burt´s Beesistä bloggasin aiemmin täällä.ps. Vinkki lähetyvän kaamoksen torjuntaan: Bollywood-leffat. Tanssi- ja väriterapiaa! Juonensakin ovat niin älyttömiä, että nämä käyvät myös nauruleffoista.

8 kommenttia:

 1. Moni kaupunkilainen tulisi riemusta kiljuen möyrimään kasvimaallesi. Esim. Stadin Aikapankista löytyy inokkaita ja tervepäisiä "työntekijöitä". Aikapankkitoiminta on itselle ollut erittäin avartava kokemus. Hei, mun ei tarttekaan selvitä kaikesta yksin ja osata kaikkea! :)

  VastaaPoista
 2. Unohda maan kääntäminen kokonaan ja säästä ainakin sillä kohdalla voimiasi. Kompostia ja sen päälle esim. ruohonleikkurilla silpuksi ajettuja syksyn lehtiä kasvimaan pinnalle reilu kerros ja syksyn maatyöt ovat siinä. Kateviljely on minun kokemuksieni perusteella fiksu vaihtoehto monellakin tapaa. Tutustu esim. kirjaan Ruth Stout & Ingrid Olausson, Vaivatonta puutarhanhoitoa, Kateviljelyn opas.
  Ja tärkeintä kaikista: ole itsellesi armollinen. Kuten itsekin hienosti toteat, teet minkä ehdit ja jaksat.

  VastaaPoista
 3. Minäkin tunnistan nyt sen, että aika ei riitä kaikkeen. Ihan uuden kasvimaaosan tekeminen on jotenkin hauskempaa, kuin vanhojen laittaminen uuteen kuntoon. Mutta syksyä on vielä paljon jäljellä. Niin ainakin itse ajattelen.

  VastaaPoista
 4. Pihi nainen: Kaikki halukkaat möyrijät saavat ilmoittautua tuonne sähköpostiini. Erityisesti jyrsijän onnelliset omistajat.:)Perustin itse keväällä tänne Vihtiin oman aikapankin, eli toimii se täälläkin. Meidän paikallisilla aikapankkilaisilla taitaa vaan olla kädet täynnä töitä omien kasvimaittensa kanssa. Taimivaihto toimi meillä keväällä aikapankin kautta loistavasti!

  Karoliina: Juuri tuossa vaiheessa olen nyt itse; olen kattanut maan. Mutta mielessä pyörii silti se Arno Kasvin kuuluisa ohjenuora: "Parempi sian tonkima syksyllä kuin keväällä käännetty".

  Vaaleanvihreää: Minäkin luotan pitkään syksyyn. Viime vuonna maata pystyi kääntämään hyvin vielä marraskuussakin, toki "muhimisaikaa" maalle ei tule sitten niin paljoa kuin jos nyt sukkelasti tekisi.

  VastaaPoista
 5. Hei,
  Jankutan vielä samaa kateviljelyn ylistystä. Mainitsemani Ruth Stoutin harrastamaan kateviljelyyn kuuluu, ettei maata käännetä keväälläkään. Työnnät vain katteita hieman syrjään kylvörivin kohdalta ja annat matojen hoitaa maanmuokkauksen. Suosittelen todellakin tuohon kirjaan tutustumista. Kokeile vaikka osalle kasvimaata! Olisi kiinnostavaa kuulla vertailutuloksia ensi kesän sadosta samalla pihalla eli samassa pienilmastossa käytetyistä eri viljelymenetelmistä.

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa niin tutulta... joka syksy sanon lopen uupuneena, että ensi kesänä en kyllä viljele yhtään mitään tai ainakin vähennän, mutta talvella ehdin unohtaa. Ja kevät auringon pilkistellessä alkaa multasormea syyhyttää. Voi kun olisi joku aikapankki systeemi tai edes kehtaisi pyytää apua, mutta kun jotenkin haluaa selvitä yksin, kun on kerran elämäntapansa valinnut. Kuulostan tyhmältä, tiedetään. Niin ja moni mieltää tämän ainoastaan harrastukseksi, joten mitä minä nyt harrastamiseen apua pyydän...

  VastaaPoista
 7. Ajattelin myös ylistää kateviljelyä! Se toimii. Madot hoitaa työnsä sinun ei tarvitse kuokkia ja kaivaa. Samalla ravinteet päätyvät maahan ja multa muuttuu paremmaksi. Jos maa on tosi tönkkösavinen lisää kaikkialle kerros hiekkaa.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 8. No niin, nyt sen päätin: en käännä maata tänä syksynä ollenkaan. Katteet vaan maan päälle, saitte minut vakuuttuneeksi. Kiitos!:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.