keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Koska tulet, kevät?

Alkuvuodesta olen näköjään pistänyt jo toiveikkaasti muistiin tällaisia kuukalenterin mukaisia maankääntöpäiviä: 6- 7.3./ 2 -3.4. Nämä päivät olisivat olleet ensimmäiselle maankäännölle. Eipä ihan onnistunut, tällöinhän oli vielä lunta ja maa roudassa. Nyt ikkunasta ulos katsoessani pyryttää taas.

B-suunnitelmat tein kuukalenteria hyvin soveltavan ystävän kanssa viime viikonloppuna: 1. maankääntö 29-30.4., toinen 10-11.5. ja kolmas 19.5. paikkeilla. Perunat ja muut juurikkaat pitäisi saada maahan 10.5. eli uusi kasvimaa pitää saada perustettua sitä ennen. Mutta maa on vieläkin niin kylmää etten voi siirtää tulevan kasvimaan paikalla tällä hetkellä sijaitsevia puuntaimia.

Tällä hetkellä ei siis auta kuin odottaa. Kertokaa te muut viljelijät missä vaiheessa hommat teillä parhaillaan ovat? Uskaltaako kukaan vielä pitää taimia lämmittämättömissä kasvihuoneissa? Itse en ole vienyt sinne mitään, koska lantapatterit eivät sitten lämmenneetkään ja meillä meillä on ollut vieläkin yöpakkasia. Jopa lasikuistimme on niin kylmä ettei siellä voi ajatellakaan pitävänsä taimia edes päivällä.Olen lukenut uudestaan Kaija Juurikkalan hienoa kirjaa Varjojen taika. Olen tehnyt paljon juttuja Kaijasta ja arvostan häntä kovasti. Tykkään lukea myös Kaijan blogia. Tämä kohta kirjasta kolahti juuri nyt:

Kun saavuttaa saman olotilan, joka hetkessä itsessään jo lepää, voi lakata murehtimasta ja kiirehtimästä. Olemisen ei tarvitse hohtaa mystisyyttä tai mielikuvitusta, sen ei tarvitse sykkiä ja säväyttää. 

Tarvitsee vain pyrkiä sivuun harso, joka tekee arjesta tylsän ja peittää sen pyhyyden.

5 kommenttia:

 1. Hei!
  Sain eräältä bloggaajalta Liebster blog tunnuksen ja halusin välittää tunnuksen myös sinulle.
  Linkki kiipeilyblogiimme, josta tunnuskirjoituskin löytyy :)
  http://kipuilua.blogspot.com/2012/04/liebster-blog-tunnus.html

  VastaaPoista
 2. Kuulumisia varsinaissuomalaisen kotitarveviljelijän tiluksilta:Ikkunalaudalla valoa kohti kurkottavat koulitut ja leikatut purjontaimet, basilikat, kesäpäivänhatut ja kääpiösamettikukat. Uudenseelanninpinatin 15 siemenestä vain 3 iti ja tilasin uudet siemenet Hyötykasviyhdistyksestä. Turhauduin kukkiviin pinaatteihin ja kokeilen nyt näitä lamoja. Yritän viivyttää kaalien istuttamista huhtikuun loppuun ja toukokuussa on sitten papujen, kurpitsoiden ja kukkien (mm. tuoksuherne, krassit) vuoro. Muut kylvän suoraan maahan jos tuo takatalvi joskus päättyy! Viime sunnuntaina, ensimmäisenä kunnon kevätpäivänä menin intoa puhkuen kompostillemme aikomuksena kääntää se ja mitä vielä - maa oli pinnan alta edelleen aivan jäässä! Viime syksyltä jäi pari penkkiä kääntämättä, ne sain sentään tehtyä kun meillä on tosi hiekkainen maa.
  Sen jälkeen vain istuin auringossa ja olin kiitollinen joutilaasta hetkestä. Toisaalta on ihanaa kun kevät antaa odottaa itsenään, toisaalta turhauttaa kun ei pääse tositoimiin! Tänä kesänä aion ensi kerran kokeilla (kaaleille ja porkkanoille + palsternakalle) tuholaisverkkoja harson sijaan. Terveisin nimimerkki "Mokomatkin tuholaiset pysykööt poissa tiluksiltani"

  VastaaPoista
 3. Anna: Minä kylvän pavut ja pinaatit suoraan maahan kun tulevat niin nopeasti. Tänä vuonna en ostanut pinaattia Hyötykasviyhdistykseltä. En tykännyt lajikkeesta kun se vaan kukki ja lehdet olivat minikokoisia (lajikkeen nimikin taisi olla Baby Leaf).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kukkivat pinaattini ovat olleen Matadoria ja ne olen aina kylvänyt suoraan maahan, kuin myös ihanat mangoldit, joista riittää satoa pitkälle syksyyn ja kuivattavaksi asti. Pensaspavut minäkin kylvän maahan, salkopavut ja ruusupavun taimikasvatan aina, sadon aikaistamiseksi. Salkopavut kasvavat meillä talon seinustalla isossa tiilipenkissä. Tänä keväänä kokeilen ensi kerran palsternakkaa, mustajuurta, parsakukkakaalia ja vihannesportulakkaa. Koska meillä ei ole kasvihuonetta, tarkoituksenani on ollut rakentaa vanhoista ikkunoista kasvilavoja ja kylvää mm. kaalintaimet niihin. Tämä(kin) rakennusprojekti on vielä aloittamatta...
   Vaikka ulkona on juuri nyt kovin syksyistä niin toivon kaikille wannabe-puutarhureille kirkasta kevättä!

   Poista
 4. Hei! Meillä on Oulussa kasvimaalla takapihalla edelleen puoli metriä lunta, joten ei liene kiire vielä viljelysten kanssa. Ikkunalla on tulossa purjot, tomaattia naapurilta saatuna, mukulaselleriä (jotka iti todella hyvin), samettikukkaa ja muita kesäkukkia. Kaupungin palstan saa jokatapauksessa vasta toukokuun lopulla, joten kurpitsoilla ym. ei ole vielä kiire edes itämään.

  Turhauttavaa tämä kevään hitaus on ollut, mutta viime viikolla, kun lunta vain satoi lisää edellistenkään vielä yhtään sulamatta, päätin lakata odottamasta. Heti helpotti! Mitä hittoa sen kevään tarvii mun odottamisen takia tehä yhtään mitään! Täsä sitä taas yritetään luonnonvoimiakin hallita. Tai ainakin olla sitten kovasti harmissaan, kun ei mennykkään nyt siinä aikataulusa kuin kuvittelin!

  Nyt paistaa aurinko ja on lämpimän tuntoista, lumet sulaa! JA Kyllä NAUTIN!

  T:Minna P.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, valoa päivääsi!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.